2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Dzsingisz kán leitatja a mongolokat

2005. augusztus 23. 12:00

Legmegrendítőbb hatása demográfiai

Kétségtelen, Dzsingisz kán a pusztítóbb hatást demográfiai értelemben jelentette: becslések szerint 40 millió áldozata volt az ázsiai és európai hadjáratoknak, bár a katonai taktikához az is hozzátartozott, hogy a teljes győzelem érdekében a mészárlásokról túlzó képet festettek. Baabar szerint a kán negatív imázsa olyan könyvekből származik, amelyeket az ellenségei írtak. Az ősi mongol nép nem használt írást, ezért az egyetlen Dzsingisz kánról szóló mű az évszázadokra eltűnt 13. századi krónika, `A mongolok titkos története`. Amikor az 1800-as évek elején Kínában egy orosz diplomata kezébe került a könyv, terjesztését azonnal megtiltották.

1982 óta lassú változás kezdődött meg a kán teljesítményének és történelmi szerepének nyugati megítélésében is a Francis Woodman Cleaves által újra kiadott könyv nyomán. Ezek alapján egy brilliáns elméjű, de viharos természetű, kegyetlen kán alakja bontakozik ki, akinek vérmérsékletét jól jellemzi, hogy majdnem megölte féltestvérét egy vita során. Ugyanakkor félt a kutyáktól, s nagyvonalúan engedélyezte a vallásszabadságot, korát megelőzve tiltotta a rabszolga-kereskedelmet, nemzetközi kapcsolatait pedig a diplomáciai sérthetetlenség és diplomáciai védettség elvei mentén igyekezett alakítani.

Dzsingisz arcképe a 10000 tugruton


Dzsingisz kán egykori életmódjával kapcsolatban egyre több hír lát napvilágot: legutóbbi kutatások szerint palotája egyszerű négyzet alakú sátorlapokból állt; uralkodóként jó stílusban írt, és nem okozott nehézséget számára az olvasás sem. A mongol genetikai örökség (The Genetic Legacy of the Mongols) címmel az American Journal of Human Genetics folyóiratban 2003-ban megjelent tanulmány szerint a kán a világtörténelem legsikeresebb alfa-híme volt, s mintegy 16 millió ember tekinthető utódának. Csak Mongóliában a népesség nem kevesebb mint 16 százaléka tekinthető a kán valamilyen fokú leszármazottjának, s ez kétségtelenül új jelentést adhat a mongol nemzetnek. Az ulánbátori Dzsingisz kán Egyetem kutatói szerint a kán élete végén a katonai szervezettségű birodalmat nőknek és férfiaknak egyforma jogokat biztosító civil állammá kívánta átalakítani.

A tudományos érdeklődéssel párhuzamosan Mongóliában a városi tömegkultúra is lassan átitatódik Dzsingisz kán korábban szinte elképzelhetetlen méreteket öltő személyi kultuszával. A szovjetek kivonulása (1990) óta neveztek el már róla gyereket, utcát, hotelt, vodkát, cigit, bankot, cukrászdát, sört. Arcát kölcsönözték pénzhez, bélyeghez, középülethez és utcasarki graffittihez. De ez mind semmi ahhoz a megdicsőüléshez képest, amit a mongol Fekete Rózsa rockzenekar dalszövegei jelentenek. "Szeretném, ha büszkék lehetnénk múltunkra, és emlékeznénk egy olyan mongolra, aki világtörténelmet írt." - nyilatkozta Amraa Mandakh, a banda énekese, akinek dalszövegei a tradícionális mongol torokénekléssel kísérve himnuszba foglalják a kán emlékét. A kultusz jövőre, a kán hatalomra kerülésének 800. évfordulóján kulminál majd.

"Erkölcsi mérce gyorsan változó világunkban" - összegzi a képet Cecenbileg, a Mongol Tudományos Akadémia történész munkatársa. - "Ő lehet Mongólia gyökere és biztonságának forrása egy olyan időszakban, amikor egyébként eléggé bizonytalannak érezzük magunkat."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár