2019. ősz különszám: 101 kép rólunk

A KGB rendelte meg a pápa elleni merényletet

2005. április 5. 10:20

A Stasi irattárában talált dokumentumok szerint a II. János Pál pápa ellen elkövetett 1981-es merénylet mögött a szovjet KGB állt.

A Corriere della Sera című olasz napilapban megjelent cikk szerint német illetékesek olyan dokumentumokra bukkantak az egykori NDK titkosszolgálata, a Stasi irattárában, melyek alapján valószínű: a KGB rendelte meg 1981-ben II. János Pál pápa meggyilkolását, a feladattal pedig bolgár ügynököket bízott meg. A Stasi feladata az akció megszervezése és a nyomok eltüntetése lett volna.


http://www.aciprensa.com

A pápa felépülése után felkereste a merénylőt a börtönben, és megbocsátott neki. Agca később keresztény hitre tért. Jelenleg törökországi börtönbüntetését tölti korábbi bűncselekményekért.

A bolgárok végül török szélsőségesekkel hajtatták végre a merényletet, köztük a ravaszt meghúzó Ali Agcával. A napilap szerint a dokumentumokat már átadták a bolgár hatóságoknak, majd eljuttatják őket az olasz parlament vizsgálóbizottsághoz is, mely az egykori kommunista titkosszolgálatok Olaszország-beli tevékenységének felderítésével foglalkozik.


A dokumentumok nagyrészt levelekből állnak, melyeket a Stasi-ügynökök küldtek bolgár kollégáiknak, s melyekben segítséget kérnek tőlük a nyomok jövőbeni eltüntetéséhez és a "bolgár szál" cáfolatához.


A jelenleg egy törökországi börtönben ülő Ali Agca elfogása után azt vallotta: az akciót a római bolgár nagykövetség szervezte. A bolgárok mindvégig ártatlanságukat hangoztatták, és azt állították, hogy Agca története csupán az olasz titkosszolgálat és a CIA által kifundált kommunista-ellenes összeesküvés része.


A lap szerint az előkerült dokumentumok alátámasztják magának a pápának a verzióját is, aki egyik könyvében (Emlékezet és identitás: párbeszéd az évezredek közt) azt állította: biztos abban, hogy a merényletet nem Agca egymaga tervelte ki és irányította.

2019. ősz: Forró magyar őszök
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!