2020. ősz: Hiúságunk története
ITT támogathatsz bennünket

Egon Schiele erotikus művészete Amszterdamban

2005. március 30. 12:17

`Egon Schiele: A szerelem és a halál` címmel nyílt kiállítás az 1918-ban fiatalon, alig 28 éves korában elhunyt osztrák expresszionista festő műveiből az amszterdami Van Gogh múzeumban.

A június 19-ig megtekinthető anyag központjában a testiség, a festmények féktelen erotikája áll: vörösre festett szemérmű kislány, párok szeretkezés után, maszturbálást ábrázoló önarckép. A polgári Ausztriát a maga idejében megdöbbentette Schiele stílusa, a művésznek 1912-ben 24 napot közszeméremsértés címen börtönben kellett töltenie. A bécsi Albertina által szervezett kiállításon 80 festmény, pasztellkép, portré és csendélet látható, képet adva munkásságának más területeiről is. Mindazonáltal a legmegragadóbb képek a testeket ábrázolják, a sajátját, az utcagyerekekét, szeretőjéét, Wallyét és feleségéét, Edithét, kishugáét, Gertiét. "Schiele művészi fegyverként használta a szexet" - jelentette ki John Leighton, a Van Gogh múzeum igazgatója.

 

A kiállítás biztosa, Edwin Becker arra emlékeztetett, hogy a szex és a halál nagyon korán jelen volt Schiele életében, apja vérbajban hunyt el 1905-ben. Anyjáról egyetlen képe látható a kiállításon, "Halott anya" címen, ami azért jellemző kettejük kapcsolatára, mert amikor festette, anyja életben volt.

 

Schiele testisége indította arra a múzeumot, hogy a június 19-ig nyitva tartó kiállítás időtartamára pénteken és vasárnap egy-egy modern tánccsoportot léptessen fel a termekben, a képek között, hogy táncukkal mintegy megelevenítsék a festő erotikus művészetét.

 

(Múlt-kor/Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Olvasta már?
Bezár