2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Történelmi filmek 2004-ben

2005. január 4. 12:07

Hollywood és a történelem

A történészek ellenfele,
Mel Gibson a
Simpson családban.

Bár a historikus véleményalkotás és a történelemszemlélet alakítása esetében Hollywood megkerülhetetlen, sokan - főleg a brit történészek - emelték fel szavukat az ellen a folyamat ellen, mely szerintük az angol történelem eseményeinek eltorzításához vezet. Az amerikai filmsztárok az iskolások fejében zűrzavart okoznak, így a diákok már alig tudnak Normandiáról, sőt szerintük a partraszállást is Denzel Washington vezette Új-Zélandon. Az angol történészek Hollywood utáni második legnagyobb ellensége idén Mel Gibson lett. Komoly kritikával illették már a Rettenthetetlent is, ám a Passió már csak témája miatt sem kerülhette el a megfilmesítése körüli vitákat.

Aggodalmukat fejeztek ki izraeli történészek is Gibson bibliai témájú alkotásainak tervei miatt, melyek szerint például a Makkabeus-háborúkat westernként vinné vászonra. Az ausztrál rendező az angolok számára következő filmtervének felfedésével adta a kegyelemdöfést: filmje Boudicca, kelta királynő életét eleveníti majd fel.

 

A nyári szezon sem múlhatott el történelmi film nélkül. A korábban a realista Tengeralattjáróval befutott Wolfgang Petersen hollywoodi szuperprodukcióban elevenítette fel Trója történetét, melyről a történészek azonban egész másként vélekednek, ám abban egyetértenek, hogy mégis megtörtént a trójai háború. (A trójai faló pedig több ezer év után újra a török partokon találta magát.) Ténylegesen létezett viszont Arthur király, sőt még Merlin is, így a történet szerint a kerekasztal lovagjai a rómaiak kivonulása után a gonosz szászokat Merlin és hős piktjei segítségével tartóztatták fel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár