2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Napóleon csapnivaló helyesírása

2004. december 15. 13:47

Kétszáz évvel azután, hogy Napóleon császárrá koronáztatta magát, memoárja - helyesírási hibákkal tűzdelve - rekordáron kelt el egy árverésen.

A memoár felfedi, amit a számos javítás és az írás élénk stílusa nem tud elrejteni - a Nagy Hadsereg parancsnoka, aki az európai szárazföld nagy részét leigázta, nem bírt a francia nyelvvel. A Korzikai helyesírása csapnivaló volt. 1817 és 1820 között, Szent Ilona szigetén írta, ahová az 1815-ös Waterloo-i vereség után száműzték az angolok. "A memoár fantasztikus. Húsz év elteltével is pontosan emlékszik a csatamezőre" - mondta Eric Buffetaud, árverés-vezető. Az irat elidőzik az 1800-as francia vereségnél, Genova ostrománál, és leírja Andre Massena tábornok, Franciaország későbbi marsalljának kitörési kísérleteit. A vázlat alapján Napóleon emlékiratait 1823-ban adták ki, két évvel halála után. Úgy tűnik, hogy a kiadók nem vették figyelembe Napóleon saját javításait és széljegyzeteit, legtöbbjüket egyszerűen kihagyták.

 

Szintén elkelt, 111000 euróért, Napóleon végrendeletének 12 oldalas kézirata, amelyet segédjének, Charles Tristan de Montholon grófnak diktált, de saját kezűleg javított ki. "Időnek előtte meghalok az angol oligarchák és felbérelt gyilkosaik keze által. Az angol nép hamarosan bosszút áll értem" - írta. - "Hogy pontosítsuk, Longwoodban tartózkodtak, Szent Ilona szigetén" - mondta Alexis Velliet, árverés-vezető. - "Napóleon úgy vélte meg fog halni. Hivatta Monthalont, bezárkóztak és Napóleon lediktálta Monthalonnak a végakaratát, változtatásokkal, javításokkal. Ez elképesztő" - Sok történész elfogadja Napóleon háziorvosának diagnózisát, miszerint 1821-ben gyomorrák végzett vele - ugyanúgy, ahogyan korábban apjával is. Az összeesküvés-elméletgyártók azonban azt gyanítják, hogy XVIII. Lajos király - aki attól tartott, hogy a császár újra visszatérhet a száműzetésből - követe mérgezte meg arzénnal.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár