2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Western Makkabeus - hamarosan a mozikban

2004. március 19. 11:15

Az antiszemitizmussal vádolt Mel Gibson szerint a Makkabeus felkelés története egy westernhez hasonlít. Az amerikai színész-rendező az ABC rádióműsorában tett nyilatkozatára reagálva a Rágalmazásellenes Liga vezetője megjegyezte: félő, hogy Gibson kezei között a zsidók elvesztenék a háborút.

Korábban

Tárgyi bizonyíték Jézus létezésére
Nem kizárt, hogy megtalálták azt a ládikát, amely Jézus testvérének, Jakabnak a földi maradványait őrzi. Az osszuárium, mely egy jeruzsálemi magángyűjtemény tanulmányozása során került a figyelem középpontjába, tárgyi bizonyítéka lehet Jézus létezésé

Mel Gibson, akit a Passió című filmje miatt antiszemitizmussal vádolnak, az ABC rádióműsorában elmondta: a jeruzsálemi szentély újravatásának történetét, a hanukka ünnep hátterét készül filmre vinni. A Makkabeusok az i.e. 2. században történt felkelése és Júdea ideiglenes függetlenségének kivívása az amerikai színész-rendező szerint "olyan mint egy western".

IV. Antiókhosz ugyanis akkor rendeleti úton megszüntette a mózesi törvényeket, a Tóra olvasását, a zsidó vallásos hagyományokat, a szombat megtartását - az Ábrahám szövetségébe való felvételt pedig megtiltotta. Ehelyett a hellén életformát, a görög többistenhitet és Zeusz tiszteletét erőltette, kötelezve a lakosságot, hogy az áldozati disznó húsából egyék.

Ekkor, i.e. 167-ben tört ki a Makkabeus-felkelés, amelynek elindítója egy idős pap, Matitjáhu volt, aki öt fiával (Júda, Eleázár, Jonathan, Jochanan, Simon) elűzte a kisvárosukba, Modiinba érkezett görög katonaságot. Gerillaháború kezdődött, amelynek vezére az egyik fiú, Júda lett, akit Makkabinak, "Pörölynek" neveztek. A vallásszabadságért vívott harc a politikai függetlenségért vívott küzdelemmé változott: a lázadók három évvel később, 164 decemberében visszafoglalták Jeruzsálemet és újra felszentelték a jeruzsálemi templomot. (Erre emlékeztet a hanukka ünnepe.) Hosszú harcok után, i.e. 141-től az ötödik fiú, Simon már királyi és főpapi címet viselt, új dinasztiát alapított.

"A válaszom Gibsonnak ennyi: Nem! Köszönjük, nem kérünk a rendezői munkásságából!" - mondta szerdán Abe Foxman az antiszemitizmus ellen küzdő Rágalmazásellenes Liga (Anti-Defamation League) vezetője. "Az utolsó dolog, amire a zsidó történelemnek szüksége van, hogy hollywoodi sztorit csináljanak belőle. Gibson kezei között még akár a háborút is elveszthetnénk".

A Passió hatalmas sikere újjáélesztette Hollywood érdeklődését a bibliai témák iránt, az azonban valószínűtlen, hogy bármelyik új mű képes lenne olyan bevételt termelni, mint A passió, ami az Egyesült Államokban a 2004. február 25-ei premiere óta 265 millió dollár bevételt hozott.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár