2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Habsburgok visszakövetelik a családi vagyont

2004. február 26. 11:15

Habsurg Ottó legidősebb fia, a dinasztia leendő feje, Karl Habsburg keresetet nyújtott be az osztrák állam ellen. Az Osztrák Néppárt 42 éves képviselője azt követeli, juttassák vissza a család tulajdonába a nácik által 1938-ban elkobzott kastélyokat és birtokokat - olvasható a brit Telegraph-ban.

Korábban

Német gazdák birtokaikért perlik Lengyelországot
Egy porosz szervezet bejelentette: Lengyelország európai uniós csatlakozása lehetőséget ad arra, hogy a második világháború után kitelepített és birtokaiktól megfosztott németek visszaperelhessék egykori ingatlanjaikat.
Száztizenöt éve halt meg Habsburg Rudolf trónörökös
1889. január 30-án holtan találták a Bécs melletti mayerlingi vadászlakban Habsburg Rudolf trónörököst és szeretőjét, Vetsera Máriát.
Az örök visszatérés boldogsága
Vélhetőleg a jövő év folyamán boldoggá avatja II. János Pál pápa IV. Károly magyar királyt.
A Habsburgok új virágkora (168 óra)
Márciusban kezdi meg működését az oktatási tárca védernyője alá tartozó Habsburg-kori Kutatások Közalapítvány az Andrássy Egyetemnek is otthont adó Festetics-palotában.

Karl Habsburg apjával
a strasbourgi Európa Parlamentben
Karl Habsburg azt követeli a Nemzetiszocializmus Áldozatainak Osztrák Kárpótlási Hivatalától, hogy az állam szolgáltassa vissza a jelenleg több száz millió euró értékű egykori Habsburg-vagyont - benne számos kastéllyal és mintegy 50 000 hektárnyi erdővel. Az egykor Európa leggazdagabb és legbefolyásosabb családjai közé tartozó Habsburg-família jelenlegi feje a Magyarországgal különösen jó kapcsolatokat ápoló Habsburg Ottó, ám az ő elhunyta után Karl, a konzervatív Osztrák Néppárt 42 éves európai képviselője lép majd a helyére. Az egykori uralkodócsalád néhány tagja korábban is hangoztatta, hogy igényt tart az elkobzott vagyon bizonyos részeire. Most Karllal együtt azt állítják: ha nyernek, a vagyon jövedelméből alapot hoznak létre, mely a jelenleg élő mintegy 160 Habsburg-örökös anyagi biztonságát garantálná.

A Laxenburg-kastély
"Nem tűrjük tovább, hogy másodrangú állampolgárokként kezeljenek bennünket" - nyilatkozta Christian Habsburg, Karl unokatestvére, ki szintén a múlt héten benyújtott kereset mögött áll. "A Habsburgokat a nácik fosztották meg a vagyonuktól, tehát a nemzetiszocializmus összes többi áldozatához hasonlóan most az államnak kell visszaszolgáltatnia a tulajdonunkat. Itt nem a császári kincstárról van szó, hanem olyan vagyontárgyakról, melyek magának a családnak a tulajdonában álltak. 1938-as elkobzásuk után ezek az ingatlanok a mi kárpótlásunk nélkül az államra szálltak."
A visszakövetelt ingatlanok közül az egyik legismertebb műemlék a Bécs közelében fekvő, hatalmas park közepén álló Laxenburg-kastély. A középkori eredetű kastély ma nyitva áll a látogatók előtt, és a bécsiek kedvelt kirándulóhelye. A vitatott ingatlanok teljes értékét egyelőre még fel sem becsülték.

Karl és az osztrák nagyhercegek
koronája
Ottó testvérének, a néhai Carl-Ludwig von Habsburgnak a kutatásaiból kiderül: Hitler személyesen vezényelte a Habsburgok elleni intézkedéseket Ausztriában. Az is igaz, hogy a Habsburgok Hitler meggyőződéses ellenségei voltak. Ausztriában mégsem néznék jó szemmel, ha a nácik áldozatainak kompenzációjára szánt állami vagyont a volt uralkodócsalád javára fordítanák, mikor még sok holokauszt-túlélő is kárpótlásra vár. Az osztrák kormány már korábban is jelezte: ellenzi, hogy ebből az alapból kárpótolják a Habsburgokat.
A családot képviselő washingtoni ügyvéd, Herbert Golsong viszont azt állítja: "A nácik bosszúja volt az egész. Hitler személyesen utasította a hatóságokat, mert a Habsburg-család sok tagja fejtett ki náciellenes propagandát világszerte, különösen az Egyesült Államokban." A család azzal is kimutatta Hitler-ellenességét, hogy sok zsidót szöktetett Amerikába - tette hozzá az ügyvéd.

A Habsburg-család tagjai 1995-ig nem léphettek Ausztria földjére, az osztrák törvények ugyanis arra kötelezték őket, mondjanak le trónigényükről és az egykori császári kincstárról. Az Európai Unióhoz való csatlakozáskor azonban az ország rákényszerült, hogy ezt a kitételt törölje.
A Habsburg-családot először a trónfosztásra vonatkozó, 1919-es Habsburg-törvény fosztotta meg a vagyonától. Az 1930-as években történtek ugyan lépések arra, hogy némi vagyont visszajuttassanak, ám az Anschluss után ez lehetetlenné vált. A vagyonelkobzást 1955-ben, a szövetséges csapatok kivonása után létrejött osztrák állam megalapításakor újra megerősítették.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár