2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Vita Jeruzsálem régészeti értékeiről

2004. február 5. 09:00

A jeruzsálemi Templom-hegyen jelenleg a muszlimok végeznek helyreállítási munkálatokat. Eilat Mazar izraeli régész szerint az építkezések veszélyeztetik az ókori zsidó emlékeket.

Korábban

A jeruzsálemi alagút eredete
A jeruzsálemi alagútban talált növénymaradványok és cseppkövek radiometrikus kormeghatározása alapján megerősítést nyert az alagút vaskori eredete és a bibliai szöveg történelmi hitelessége

Történelem és politika

A Sziklatemplom
Iszlám hivatalos források már kedden visszautasították a Héber Egyetem régészének hétfői vádjait. Adnan Al-Husseini, a templom-hegyi építkezéseket felügyelő Waqf igazgatója szerint `semmi másról sem szól az egész, mint politikáról, és Jeruzsálem hovatartozásának érzékeny kérdéséről`.

A konfliktus akkor robbant ki, amikor egy izraeli fotós bejelentette: két hete titokban felvételeket készített egy látogatók előtt elzárt, földalatti helyszínen, amit a Waqf jelenleg mecsetté alakít. A fotós beszámolója szerint egy nagy vörös szőnyeg közelében két szőlőlevél-motívummal díszített, jókora követ látott.

Eilat Mazar, a Héber Egyetem régésze szerint a díszítmények egyértelműen a Második Templom időszakára jellemzőek. A Második Templomot a rómaiak i. sz. 70-ben rombolták le. A tudós abból, hogy a kövek egy muszlim építkezés közepén gazdátlanul hevernek, azt a következtetést vonta le, hogy a muszlimok nem tisztelik a hely zsidó emlékeit.

Mazar tagja annak a bizottságnak, mely a templom-hegyi régiségek megőrzését tűzte ki célul, s amely nagyobb izraeli beleszólást követel a helyszín muszlimok végezte rekonstrukciós mukálataiba. "Jelenleg semmiféle régészeti ellenőrzés sincs, de még arról sem készült vizsgálat, milyen állapotban van a Templom-hegy ma" - nyilatkozta Mazar az Associated Press amerikai hírügynökségnek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár