2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A kétnemű Odin és a kelet-angliai oszlopkörök

2004. szeptember 24. 09:15

Hasonlít az indián totemoszlopokra

`Seahenge bejáratnál volt egy vékonyabb cölöp és öt, szemmel láthatólag tudatosan elhelyezett oszlop. A Holme 2-nél négy oszlopot találtunk, melyeket párosával helyeztek el egy feltételezett ravatal vagy koporsó két végén. A ravatal feltehetőleg a kör közepén található, homorúra kiképzett tönkön állhatott` - mondja Pits. `Talán valamennyi csonk faragott oszlop lehetett.`


Bár Pits és a Seahenge-i feltárásokat vezető Mark Brennand a faragott oszlopokat az észak-amerikai indiánok totemoszlopaival rokonítja, Pits szerint mindössze véleltlen egybeesésről lehet szó, és semmiképp sem a kultúrák közötti, eddig ismeretlen érintkezésről.


Továbbra sem tudjuk, hogyan és miért építették a Holme 2-t, bár Pits és Brennand szerint a Seahenge oszlopain talált faragványokból arra következtethetünk, hogy 51 ember gyűlhetett össze, akik felépítették Seahenge-t, majd "dolguk végeztén egyszerűen továbbáltak, szertartásuk és kilétük pedig az ismeretlenségbe süllyedt".


Brennand, a British Archaeologyban megjelent beszámoló szerzője írta: "Meglehet, hogy találunk majd csillagászati eseményekre vagy az építők kilétére utaló nyomokat a faragványokban. Az, hogy viszonylag sokan vehettek részt az építésében, arra utalhat, hogy az építménynek közösségi funkciója lehetett. Úgy tűnik, az építmény legfőbb funkciója az volt, hogy a központi csonkot megfelelően helyezzék el, s megfelelően kerítsék be."


Seahenge jelenleg egy múzeumi raktárban várja, hogy jövőre kiállítsák a King's Lynn Múzeumban. Odint kölcsönadták egy dán múzeumnak, s idén novemberben tér vissza Colchesterbe.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár