2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ókori aranymaszk és olimpiai gyűrű került elő egy trák sírból

2004. augusztus 23. 12:03

2400 éves trák maszkot és gyűrűt talált egy bolgár régész.

Ókori aranymaszkot és egy olimpiai evezőst ábrázoló gyűrűt talált egy bolgár régész. Georgi Kitov a Reuters-nek elmondta, az i.e. 5. századból való maszk egy trák uralkodóhoz tartozott. A káprázatos lelet a Szófiától 200 kilométerre keletre fekvő Sipka falunál került elő a földből. Mivel ebben a térségben több tucat olyan sírhalom van, mint amelyben az aranymaszkot találták, a régészek - az egyiptomi fáraók temetkezési helyére utalva - gyakran nevezik `a bolgár Királyok Völgyének` a területet.

 

A feltárást végző régész szerint a múlt csütörtökön megtalált maszk a görög antikvitás talán leghíresebb műkincsét, az athéni Nemzeti Régészeti Múzeumban található Agamemnón-maszkot is felülmúlja: "Szenzációs lelet, mely semmihez nem hasonlítható" - mondta. "Az Agamemnón-maszk aranyfóliával készült, és csak 60 gramm a súlya, míg a trák maszk 690 grammos tömör arany."

 

Georgi Kitov a félkiló aranyból készült maszkkal

A maszkhoz közel talált a 15 gramm súlyú szintén tömör arany gyűrű Kitov szerint egy olimpiai evezőst ábrázol.

 

A Bolgár Nemzeti Történeti Múzeum vezetője, Bozhidar Dimitrov, bár eddig még nem látta sem a maszkot, sem a gyűrűt, Kitov szakmai teljesítménye és eredményei ismeretében elhiszi a régész állításait. "Úgy tűnik a maszk az ötödik század elejéről származik, és tényleg nagyon értékes" - nyilatkozta. "Már számos trák maszkot találtunk, ám egyik sem volt aranyból."

 

A trákok a mai Bulgária, Románia, Macedónia, Törökország és Görögország területén éltek, a görög és a római civilizáció határán. Gyakori háborúkat vívtak a fejlettebb szomszédokkal, míg végül i.sz. 45-ben eltűntek a térképről. A régészek az elmúlt évtizedek során számos leletet találtak meg a Bulgáriában lévő trák sírokban. A trákok kultúrája nem rendelkezett írással, így nem hagytak hátra a történelmükről írott forrásokat sem.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár