2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Frida Kahlo, a fájdalom festője

2004. július 13. 12:38

Frida Kahlo, a különcségével és leszbikusságával tüntető festőművész, a testi fájdalom erőteljes ábrázolója 50 éve halt meg.

Frida Kahlo: A törött oszlop (1944)
Frida Kahlo eredeti neve Magdalena Carmen Frieda Kahlo y Calderón volt, egy Coyoacán nevű mexikói kisvárosban született 1907. július 6-án.
Festő és fotográfus apja Magyarországon, Nagyváradon látta meg a napvilágot, német-zsidó családban.


Frida 1925-ben, 18 éves korában súlyos autóbalesetet szenvedett, amibe kis híján belehalt. Bár életét sikerült megmenteni, 25 fájdalmas műtétet hajtottak végre rajta, és egész életére nyomorékká vált - élete végén tolószékbe is kényszerült.


Orvosnak készült, de ezt a hivatást a balesetet után a művészi karrierre cserélte. Balestete után festeni kezdett. Művei - testi helyzetéből adódóan - erőteljesen ábrázolják a fájdalmat és a nők kiszolgáltatott helyzetét.

Képein fellelhetők a mexikói népművészet hatásai, ám mivel szinte teljesen járóképtelen volt, 143 festményéből 55 önarckép.


Frida a mexikói forradalom nagy festőjének, Diego Riverának a felesége volt, aki kicsapongó életvitele mellett odaadón ápolta nejét. A festnőnő számos különc szokásával és leszbikusságával is felhívta magára a figyelmet. Kommunista volt, állítólag Trockij is a szeretői közé tartozott, akit Sztálin 1940-ben Mexikóvárosban öletett meg.


Frida 1953. július 13-án halt meg, valószínűleg öngyilkosságot követett el. Hamvait egy prekolumbiánus urnában helyezték el, ami - számos festménye társaságában - ma is látható mauzóleummá alakított coyoacáni házában.


Műveit halála után sokkal többre értékelik, mint életében valaha is. Frida a 20. század végi feminista mozgalmak egyik legnagyobb hőse lett, az 1980-as és 90-es években valóságos Frida-kultusz bontakozott ki Mexikóban és külföldön is.


Életéről több film is készült. 1982-ben Németországban egy archív felvételeket is tartalmazó életrajzi dokumentumfilm jelent meg róla. Két évvel később Paul Le Duc Frida, naturaleza vida címmel forgatott filmet a festőtő életéről, melyben Ofelia Medina játszotta a címszerepet. 2002-ben Salma Hayek főszereplésével mutatták be a Frida című filmet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár