2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az afgán lány

2003. április 30. 02:58

A National Geographic 115 éves történetének legismertebb fényképe: a rejtélyes „Afgán lány”, kinek riadt, zöld szeme bejárta az egész világot. Most, két évtizeddel azután, hogy a National Geographic Magazine címoldalán feltűnt ez a tekintet, ismét a lány nyomára bukkant az eredeti képet készítő fotós. 2002 januárjában Steve McCurry és csapata visszatért Nasir Bagh-ba, a pakisztáni menekülttáborba, ahol az eredeti fotót készítette, hogy rátaláljon egykori modelljére. Sok embert megkérdezett, mire bármit is megtudott a zöldszemű lányról. Végül kiderítette, hogy Sharbat Gula mára már férjhez ment és Afganisztán egy távoli részén él családjával.

május 4-én este 9-kor
a National Geographic Channel műsorán

Játsszon velünk és nyerjen
National Geographic ajándékokat!

Május 4-én este 9-kor
A National Geographic tudományos módszerekhez folyamodott, hogy megállapítsa és bizonyítsa a keresett lány személyazonosságát. Különféle technikákat alkalmaztak, beleértve az írisz-azonosító rendszert és az FBI arc-felismerő technikáit is. „A tudomány igazolta az érzésemet. Mikor először megláttam, tudtam, hogy ő az” – mondta Steve McCurry, aki tizenhét év után ismét fotókat készíthetett a lányról. – „100 százalékig biztos voltam benne, hogy Sharbat Gula nem lehet más, csak az én afgán lányom, akit tizenhét éve keresek. Ugyanolyan igézőek és egyben rémültek a szemei, mint akkor voltak.” „Sharbat története minden forradalom jelképévé vált” – mondja a National Gegoraphic Magazine főszerkesztője, William L. Allen. –„Nagyszerű érzés, hogy megtisztel bennünket azzal, hogy ismét a címlapunkra tehetjük a fotóját!” David Royle, a National Geographic Explorer alelnöke szerint „az ő története mindannyiunk számára rejtély volt. Annyi év után rátalálni mérhetetlen nyomozói teljesítményt jelent és persze egy kis szerencse is kellett hozzá. Persze ne feledkezzünk meg azokról a tudományos eszközökről sem, amelyek nélkül az azonosítás lehetetlen lett volna. Az ő személyes sorsa a világ számára az afgán emberek életét tükrözi, róluk is szól.”

Ajánlat
Alapítvány az afgán nőkért
Sharbat Gula
Sharbat az 1984-ben készült híres fotót idén januárig nem is látta. Nem tudott arról sem, hogy ilyen nagy port vert fel a róla készült felvétel. Élte az életét a csendes ismeretlenség homályában. Röviddel a McCurry-vel való találkozás után férjhez ment és négy lányt szült, melyek közül egy még csecsemő korában meghalt. Pastuként egész életében szorosan kötődött a helyi hagyományokhoz, népszokásokhoz és a valláshoz. Sharbat Gula az egész világ számára az afgán anyák és gyermekeik felnövekvő generációjának szenvedését szimbolizálja. Ennek tükrében a National Geographic Society egy speciális pénzügyi alapot hozott létre, amelynek célja, hogy oktatási lehetőségeket és támogatást nyújtson a fiatal afgán nők számára. A program néhány általuk kiválasztott non-profit szervezettel és a helyi hatóságokkal együttműködve munkálkodik az oktatási terv kidolgozásán.

Válaszolj az alábbi két kérdésre és nyerj National Geographic ajándéktárgyakat!

 • Kinek az uralkodása alatt nyerte el Afganisztán a függetlenségét 1921-ben?
  a) Ahmad sah
  b) Amanulláh
  c) Zahir sah
 • Mit jelent a dari kifejezés?
  d) Afganisztánban használt nyelv
  e) Afganisztánban élő népcsoport
  f) Pastu vezető megnevezése A megfejtést az [email protected] címre várjuk. A tárgy/subject rovatba írd bele: NGC.


  Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

  Miért támogassam a Múlt-kort?

  2022. tél: A szeretet mártírjai
  Olvasta már a Múlt-kor
  történelmi magazin
  legújabb számát?

  kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

  Nyomtatott előfizetés vásárlása
  bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
  Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
  9 945 ft 8 990 Ft
  Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
  Az első 500 előfizetőnek.
  20 000 ft 14 990 Ft
 • Játsszon!

  Miről híresült el I. Miklós pápa?

  Történelmi adattárak

  Mi történt a szülinapomon?

  Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

  Bezár