2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Picasso extrém kalandja

2003. május 27. 10:41

A Párizsban feltárt rendőrségi iratok szerint Pablo Picasso francia állampolgárságért folyamodott a németek 1940-es inváziója előtt. Ám a francia hatóságok nem kedvelték nézetei miatt.

PP
A dokumentumokat a németek által a második világháború alatt elhurcolt több ezer irat között találták meg. Az iratokat a háború végén a szovjetek elhurcolták és csak 2000-ben kerültek vissza Franciaországba. A visszakerült dokumentumok feltáró vizsgálatát megkezdő kutatók szerint a francia rendőrség hatalmas mennyiségű iratot halmozott fel Pablo Picassoval (1881-1976) kapcsolatban. Tevékenységét kémekkel is figyeltették.

Az egyik dokumentum szerint Picasso egykori házmestere például beszámolt a művész "nagyon rendszertelen mozgásáról". A rendőrség egyébként a művész ismeretségébe tartozókat egyértelműen veszélyes felforgatókként tartotta számon. Így nem csoda, hogy 1940-ben a spanyol művész francia állampolgársági kérelmét elutasították.

A dokumentumok tanúsága szerint Picasso a fenyegető börtönbüntetést kívánta megúszni, ám az állampolgári kérvényéhez kapcsolt iratok szerint bár "szakmai tudása egyértelműen pozitív társadalmi hatású", "pénzét külföldön tartja" és "kommunizmusba hajló, extrém elveket vall". Picasso állampolgárságának ügye végül magától megoldódott: Franciaország náci lerohanásakor meghosszabbította spanyolországi lakhatási engedélyét és soha nem adta fel spanyol állampolgárságát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár