2020. ősz: Hiúságunk története
ITT támogathatsz bennünket

Napóleon újra a waterlooi csatatéren

2003. március 18. 11:43

Csaknem 188 évvel azután, hogy I. Napóleon 1815. június 18-án döntő vereséget szenvedett Waterloo-nál, a császári család egyik leszármazottja, Károly Napóleon herceg a napokban meglátogatta a csatateret.

Károly Napóleon
A belga sajtó beszámolója szerint ő Napóleon legfiatalabb öccsének, Jeromos vesztfáliai hercegnek az ükunokájaként az első a családból, aki felkereste a történelmi ütközet színhelyét.

Napóleon, miután 1814-ben kénytelen volt lemondani a trónról, elbai számüzetéséből megszökött és száz napra visszaszerezte a hatalmat, Waterloonál azonban végső vereséget szenvedett. Az előző napon ugyan megverte Blücher marsall porosz seregét és üldözésére elküldte - harminc ezer emberrel - Grouchy marsallt, hogy végleg szétválassza a poroszokat és a Wellington vezette brit sereget. A poroszoknak azonban sikerült gyors meneteléssel visszafordulniuk Waterloo-hoz, de Grouchy, aki hallotta ugyan a megkezdett ütközet ágyúdörgését, szigorúan tartotta magát a kapott parancshoz, és nem fordult vissza, hogy még idejében a helyszínre érkezzen a császár megsegítésére. A kora esti órákban a csatatéren megjelent poroszok hátba támadták a Wellington seregével élet-halálharcot vívó franciákat, s ezzel megpecsételődött a császár sorsa.

Grouchy ugyan veszteség nélkül visszavezette seregét Párizsba, de már elkésett: Napóleon kénytelen volt lemondani, és rövidesen Szent Ilona szigetére száműzték, ahonnan már nem volt visszatérés.

MTI

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár