2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Pinokkió igazi kalandja

2011. július 13. 10:23

Egy új kutatás szerint a 130 évvel ezelőtt született Pinokkióban felbukkanó helyszínek nevei a valóságon alapultak.

A mese egy toszkán falucskában, a Pisa és Firenze között elhelyezkedő San Miniato Bassóban játszódik, amelynek neve eredetileg Pinocchio volt – állítja Alessandro Vegni informatikus, aki felfedezését azután tette közzé, hogy a mesét egykorú térképekkel vetette össze.

A Carlo Collodi által 1881-ben befejezett történetet először egy olasz ifjúsági magazin hozta le folytatásokban, La Storia di un Burattino (Egy marionett története) címmel, majd két évre rá a Pinokkió kalandjai könyvben is napvilágot látott. A becslések szerint a Biblia után legtöbbször lefordított történet számtalan mesét, színpadi művet és filmet inspirált, köztük Walt Disney ismert animációs alkotását. A mostani felfedezés további részletekkel gazdagíthatja ismereteinket a mese genezisét illetően, persze ha elfogadjuk Vegni tézisét a Firenze melletti falucska eredeti nevével és inspirációs forrásával kapcsolatban.

„A falu 1924-ben kapta új nevét. A történelmi feljegyzések tanúsága szerint eredetileg Pinocchiónak hívták a települést, valószínűleg a közelben folyó patak után” – nyilatkozta Vegni. Szerinte bizonyos, hogy Collodi ismerte a falut: apja ismert szakács volt, s éveken keresztül a település mellett élt. 1825-ben, egy évvel Carlo születése előtt Firenzébe költözött, hogy ott Marquis Lorenzo Ginori Liscinek dolgozzon.

Vegni szerint Collodo nem csak felkereste San Miniatót, de számos emberrel is találkozott, akik a történet főszereplőinek megformálásában inspirálták őt. „Amikor Dzseppettó elnevezi kreatúráját, elmondja, hogy egy egész családot ismer: Pinokkió, az apa, Pinokkia, az anya, és Pinokki, a gyermek. San Miniato lakóit pedig vagy Pinocchinek, vagy Pinocchininek nevezték” – írja Vegni.

Vegni kutatása számos analógiára mutatott rá: ott van például a Casa Il Grillo (Tücsök Ház), amely az Osteria Biancára (White Inn) utal – itt áll egyébként az a kocsma, amely Vegni szerint a Vörös Rák Fogadót inspirálhatta, de a Fonte delle Fate (Csodák Mezeje), a Rio delle Volpi és két ház, a Rigatti is segített a névadásban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár