2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Borzalmak és tündérmesék

2010. augusztus 13. 09:50 The List Universe

Piroskát felfalta a farkas, Csipkerózsikát pedig megerőszakolták álmában. Mindezek nem a kortárs horror-irodalom ötletei, hiszen a ma tündérmeseként ismert történetek legtöbbjének eredete igencsak véres: Walt Disney előtt nem a happy end uralta a képzelet birodalmát.

A hamelni patkányfogó

A mesében a titokzatos fuvolás a patkányoktól elárasztott Hamelbe érkezik meg, ahol felajánlja szolgálatait a város rágcsálóktól való megtisztítására. A helyiek hatalmas jutalmat ígérnek neki, ha ezt megteszi - és a fuvolás sikerrel járt. Amikor azonban visszatér fizetségéért, azt nem hajlandóak megadni neki, ezért a férfi bosszút áll, és a gyerekeket is elcsalja a városból, pontosan ugyanúgy, ahogy azt korábban a patkányokkal tette. A mese modernebb verzióiban egy barlangba viszi őket, ahonnan aztán a gyerekek kiszabadulnak, amikor a fuvolás megkapta a fizetségét. A sötétebb eredeti más véget ért: ebben a fuvolás egy folyóhoz vezette a gyerekeket, ahol azok egy kivételével megfulladtak.

A kutatók szerint a mesében nagyon sok pedofíliára utaló elemet találhatunk, és van, aki szerint a történet eredeti főszereplője egy sorozatgyilkos volt az 1400-as években. Van, akik szerint a gyerekek egy zarándoklat vagy épp egy második gyerek keresztes-hadjárat miatt mentek el a városból. Egy másik elmélet Kelet-Európa középkori betelepítésével igazolja a sztorit: a kivándorlók a fuvolás vezetésével alapítottak új települést.

Mesevariánsok a 13. századtól máig

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár