2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Maja víztározókat találtak

2010. augusztus 30. 13:23

Mexikói és német régészek Uxul városfalának szisztematikus feltárása során két, egyenként száz négyzetméteres nagyságú mesterséges tóra bukkantak.

A több maja városnál is előforduló medence (aguadas) a modern kori víztornyokhoz hasonlóan ivóvíz tárolását tette lehetővé, az Uxulnál talált építmény azonban különbözik az eddig feltárt víztározóktól „Az egyik ilyen helyszínnél próbaásatásokat végeztünk, s az alján, két méterrel a föld felszínétől kerámiacserepet találtunk, amelyen semmilyen rés nem volt. Azt még nem tudjuk, hogy ez a réteg az egész aguadast beborította-e” – mondta el az egyik kutató, Nicolaus Seefeld.

Amennyiben igen, akkor ez egy kisebb fajta szenzáció lenne, ugyanis a víztározó aljának megerősítése nagyon jó minőségű kerámiát igényelt. Az Uxulnál talált egyes aguadas-ok akár tízszer nagyobbak is lehettek a mai versenyuszodáknál, s könnyen elképzelhető, hogy még több is lehet belőlük. Az értékes építőanyagnak rendkívül tartósnak kellett lennie, ugyanis a három hónapig tartó száraz periódus során a tározók kétezer embert láttak el ivóvízzel.

A maja uxul magyarul „a végén”-t jelent, névadója a város két felfedezője (1934), a washingtoni Carnegie Intézet munkatársai, Karl Ruppert és John H. Denison voltak, akik egy hosszú és fáradtságos út után a mexikói Yucatán-félsziget dzsungeljeiből kiverekedve bukkantak rá az ősi településre. Ha Uxul az 1930-as évek közepén valóban a „világ végén” lett volna, akkor ez az állítás ma is érvényes. „A romokat csak egy 120 kilométeres úton, a dzsungelen keresztül lehet megközelíteni, távol mindenfajta modern úttól” – mondta az ásatások vezetője, Iken Paap, aki a mexikói-német régészekből álló nemzetközi kutatócsoporttal ebben az évben már három hónapot töltött a helyszínen.

A 3-10. században azonban Uxul az El Mirador és a Calakmul között elterülő sűrűn lakott vidék egyik központja volt, s kiterjedt kereskedelmi kapcsolatokat tartott fenn a mai Guatemalával és a közép-mexikói fennsíkon élő emberekkel. Uxul sokáig lakott terület volt, majd 630-ban a 26 kilométerre fekvő Calakmul kiterjesztette rá hatalmát, de az ezt követő korszakkal kapcsolatban még rengeteg a megválaszolatlan kérdés.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár