2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megtalálták Cromwell elveszettnek hitt hadseregét

2010. augusztus 24. 09:48 The Daily Mail

Egymás mellé, ruháiktól és mindenfajta személyes holmijaiktól megfosztva temették el Oliver Cromwell elveszettnek hitt hadseregének tagjait - olvasható a Current Archaeology című magazin egyik legújabb tanulmányában.

A "kerekfejűeket", akik a legújabb kutatások szerint nem csatában, hanem az angol polgárháború egyik városostromakor fellépő járványtól haltak meg, tíz tömegsírba, egy lepusztult yorki templom tövében hantolták el. A hadsereg I. Károly angol király lovagjai ellen indult csatába, akikkel 1644-ben Marston Moornál találkoztak, de volt közöttük száz olyan harcos, aki végül nem ért oda a csatatérre. Cromwell elfeledett hadseregéről egy rutinásatás során, 2007-ben lehetett először hallani, amikor a régészek feltárták a yorki tömegsírokat.

A katonákat akkor földelhették el, amikor a 11. századi elhagyatott templomnak már csak a hűlt helye látszódott. A sírok igen változatos méretet és formákat mutatnak, a legkisebb négy, míg a legnagyobb tizennyolc csontvázat tartalmaz, amelyek egymáshoz közel, párhuzamosan vannak elhelyezve. A régészek egyetlen övet, csatot, gombot, vagy ékszert sem találtak a 113 csontváznál, ami azt valószínűsíti, hogy meztelenül földelték el a 35 és 49 év közötti, többségében férfi katonákat.

A csontvázak analízise után a szakemberek nem találtak arra utaló jelet, hogy a harcosok megsérültek, vagy esetleg harcban estek volna el, egyetlen közös jellemzőjük az volt, hogy a kemény fizikai munkától gerincbántalmakkal küszködhettek. „Az emberek egy katonai csoportot alkottak, s mindannyian rövid idő alatt hunytak el” – állítja a Lauren McIntyre-Graham Bruce szerzőpáros.

York vára királyi fennhatóság alatt állt, és a 30 ezer fős parlamenti hadsereg 1644. április-július között vette ostrom alá. A harcok hamar véget értek, amint a két szembenálló fél megütközött egymással az angol polgárháború legnagyobb csatájának helyszínén, Marston Moornál. A 113 személy betegségtől, a város falai között halt meg, a királyiak ugyanis mindentől megfosztották őket, teljesen legyengítve az ellenállók szervezetét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár