2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Olajat öntöttek a Húsvét-szigeti szobrok mellé

2010. július 20. 19:03

A brit BP olajcégnek a Mexikói-öbölben okozott természeti katasztrófája elleni tiltakozásául a British Museumban egy háromtagú, feketébe öltözött csoport olajat öntött a Húsvét-szigeti moaik mellé.

A Culture24 blog szerint a „Kultúra az Olajon Túl” nevű társaság azért választotta a Hoa Hakananai-t mivel „az az erős civilizációk hirtelen történt elmúlását testesíti meg”. Az olajkatasztrófát okozó mamutcég a British Museum egyik legnagyobb szponzora, de a BP támogatja a Tate galériát és a Királyi Operaházat is.

A csoport egyik aktivistája, Ben Cooper elmondta: „az olajhoz való feltétlen ragaszkodásunkkal az ökoszisztéma felborulását kockáztatjuk – ugyanúgy, mint ahogyan azt a Húsvét-szigetek lakói tették kétezer évvel ezelőtt”.

Az akció óriási hírveréssel járt, s egyesek morális oldalról közelítették meg a nem mindennapi történetet: felül kellene-e vajon vizsgálnia minden olyan céget a múzeum menedzsmentjének, amelyek támogatják az intézményt? Mennyire jogos nyomás alá helyezni a múzeumot akkor, amikor egy potenciális, harminc százalékos költségvetési megszorítással küzd?

A Heritage-key cikkírója jogosnak tartja a BP elleni tiltakozó akciókat, de csak abban az esetben, ha azok a múzeum falain kívül történnek. Johathan Himoff szerint aggasztó, ha a múzeumoknak a repülőterekhez hasonló biztonsági előírásokat kellene bevezetniük, s akár újra fellángolhat a vita az ingyenes belépők megszűntetésével kapcsolatban, így a BM sokkal kevésbé lenne kiszolgáltatva a szponzorok támogatásainak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár