2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Közeleg a gödöllői kastélypark reneszánsza

2009. augusztus 2. 20:44 MTI

Alig hittek a szemüknek a kertészek, amikor körülbelül 30-40 liter víz ömlött ki egy elkorhadt, kivágott fa törzséből a Gödöllői Királyi Kastély kertjének átépítési munkálatai közben - közölte Holub Katalin, a kastély szóvivője. Az egykor színpompás kert régóta esedékes revitalizálására az épület rekonstrukciójával párhuzamosan kerül sor.

A szóvivő elmondása szerint a 18. században kialakított, ma már részben természetvédelmi területnek számító kert az Új Magyarország Fejlesztési Tervnek köszönhetően nyeri vissza eredeti szépségét, ugyanúgy, mint maga a kastély. A csodás park mindig is elbűvölte az épületben lakókat, főként a hölgyeket: Grassalkovich Antal neje, Esterházy Leopoldina és Erzsébet királyné sem győzte dicsérni és látogatni a szebbnél szebb növényeknek helyet adó kertet.

A második világháború után a park ugyanolyan elhanyagolt állapotba került, mint az idősek otthonaként vagy épp szovjet laktanyaként használt kastély, így a revitalizáció régóta esedékes. A kastélyt működtető Közhasznú Nonprofit Kft. 2008-ban Tóth Imre címzetes egyetemi docenst, kertészeti szakértőt kérte fel egy átfogó állapotfelmérésre, melynek eredményeként kiderült, hogy a park fáinak többsége sérült, odvas törzsű vagy beteg. Az eredmény nem meglepő annak fényében, hogy korábban egy hatalmas vihar során kettétörött egy jókora fa, s a törzs beszakította a felújított barokk színház tetejét.



Holub Katalin elmondta, hogy a szakértői vélemény alapján kicserélik, újratelepítik a rossz állapotú, illetve beteg fákat. Helyükre előnevelt, 10-12 éves, körülbelül 6 méter magas egyedek kerülnek. A park újjávarázsolása már megkezdődött. A menthetetlen fák kivágása közben akadtak rá arra a példányra, melynek törzsében 2-2,5 méter magasságig állt a víz, de akadt olyan fa is, amelynek mindössze 2-3 centiméteres perem tartotta a törzsét.

A kert újjáépítésére kiírt pályázaton nyertes FŐKERT Kft. azt ígéri, hogy "mindenki csodájára jár majd" a közel nettó 300 millió forintból megszépülő kastélyparknak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár