2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szépségfasizmus a maják korából

2009. január 14. 10:50 Times Online

Ha azt hisszük, hogy a mai szépségfasizmus minden korábbi kornál erősebben változtatja meg és nyomja el az egészséges énképet, akkor még van mit tanulnunk történelemből: a maják ugyanis a külső testékszereken és tetoválásokon túl akár még a gyerekek koponyájának torzításába, és foguk jádéval történő díszítésébe is belementek.

Mary Miller professzor, az Archaeology című amerikai tudományos szakfolyóirat legújabb számában számol be a maják mára elfeledett szépségideáljáról. A cikkből kegyetlen részletekre is fény derül: eszerint a szépségért akár az elviselhetetlen testi fájdalmat is vállalták.

Miller a cikkben felidézi Palenque városának 615-683 közötti uralkodója, K’inich Janaab’ Pakal példáját, akit halála után egy hatalmas faragott szarkofágban temettek el a Feliratok templomában. A csontváza meglepően sokkoló: a vizsgálatok arra derítettek fényt, hogy születése után durván satuba fogták a fejét. Koponyája teljesen eltorzult, és gyakorlatilag olyan lett, mint a legutóbbi Indiana Jones-filmben látott kristálykoponyák.

A több helyen torzított koponyájú férfi borzalmas képe a sír oldalának stukkóin jól kivehető, ahogy az is, hogy orra eltorzult a beavatkozás során, ezért azt egy mesterséges eszközzel egészítették ki, vagy takarták el. A férfi frizurája olyan, mintha egy kukoricát néznénk, ez pedig az évenkénti megújulást és újjászületést szimbolizálhatta. Fogait lereszelték, illetve egy részüket jádéval helyettesítették. Ez utóbbi díszítés, vagy pótlás igencsak népszerűnek számított a maja elit körében: egyes fogakat kifúrtak, és a lyukakat jádéval vagy éppen obszidián kristályokkal töltötték meg.

A sírokban talált vázák a kor testfestési szokásairól is sokat elárulnak: a legpigmentáltabb részek az arc, a mellkas és a fenék lehettek. A halottak azonban már más festést kaptak, így Pakal holttestét már vörössel és feketével dekorálták, amelyek a napkeltét és naplementét szimbolizálták; emellett nem voltak ritkák a pontszerű tetoválások sem. Miller szerint mindebbe hihetetlen mennyiségű vagyon öltek bele, és a beavatkozások kegyetlenül fájdalmasak lehettek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár