2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kínai örökség

2002. augusztus 16. 15:15

Az Unesco farkasszemet néz Kínával Lhasa történelmi városában, mely egykor a Dalai Láma lakhelye is volt és ma a világörökség részét képezi. Az Unesco azzal vádolja Pekinget, hogy a Lhasa város nagy részének lerombolásával a kínai befolyást akarja növelni.

Az Unesco munkatársai most arra várnak, hogy a hivatalos papírokat is megkapják a kínai hatóságoktól, aminek alapján végre megnyugtatóan rendezhetik a helyzetet Lhasa területén.

*

2000 éves sírt találtak Kína Shaanxi tartományában. A feudális hercegi temetkezőhelyen feltárták a sírban talált Shangluo márki tárgyait, aki Kr.e 24 – Kr.u 220–ig uralkodó Keleti Han Dinasztia tagja volt.

*

Régészeti feltárás kezdődött Henanban, Kína középső tartományában is: itt 300 sírt és szent helyet találtak, melyek közül a legkorábbiak a Kr.e 770 körüli időkből maradtak fenn.

*

A kínai nagy fal eddig ismeretlen szakaszát tárták fel kínai régészek az ország északi részén elterülő Kanszu tartomány sivatagos vidékén. A kínai nagy fal 2700 kilométer hosszúságú, az elágazásokkal együtt pedig 5000 kilométer, általában 8 méter magas és 6-7 méter széles. Több alkalommal is megerősítették, és a Ming-dinasztia idején, amely a XIV-XVII. század között uralkodott, újjáépítették. Az volt a feladata, hogy védje Kína északi határát a közép-ázsiai sztyeppékrõl érkező nomád népekkel szemben.

"Harminc jelzőtorony, két erődített vár és két egyéb épület kétezer éves romjai kerültek elő" - idézte kedden az AP hírügynökség Jüe Pang-hut, a Kanszu Tartományi Régészeti Kutatóintézet archeológusát.

Az építmények az i. e. 206-tól az i. sz. 220-ig uralkodó Han-dinasztia alatt keletkeztek. Keleti vége a Sárga-tenger Pohaj-öblének vizéből áll ki, nyugati vége pedig Kanszu tartományban van. Viszonylag új keletkezésű a Peking környéki szakasz, ez a Ming-dinasztia (1368-1644) uralma alatt épült. A fal egyes szakaszai viszonylag jó állapotban vannak, és különösebb veszély nélkül bejárhatók. Más szakaszok omladoznak, megint mások alig látszanak ki a földből. Időről időre előkerülnek olyan szakaszok is, amelyeket már betemetett az idő, illetve a félsivatagos, sivatagos területek pora.

  • Historytoday | mti

    Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

    Miért támogassam a Múlt-kort?

    2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
    Olvasta már a Múlt-kor
    történelmi magazin
    legújabb számát?

    kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

    Nyomtatott előfizetés vásárlása
    bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
    Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
    9 945 ft 8 990 Ft
    Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
    Az első 500 előfizetőnek.
    20 000 ft 14 990 Ft
  • Játsszon!

    Miről híresült el I. Miklós pápa?

    Történelmi adattárak

    Mi történt a szülinapomon?

    Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

    Bezár