2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Félszáz könyvtár digitalizálhat

2008. május 8. 16:00

Összesen 48 egyházi, egyetemi és múzeumi bibliotéka részesült a Magyar Digitális Képkönyvtár című pályázaton szétosztott 220 millió forintnyi támogatásból a Reneszánsz Év keretében.

A pályázatot azzal a céllal hirdették meg, hogy a lehető legszélesebb körben, a legkorszerűbb eszközökkel váljon hozzáférhetővé a könyvtárakban őrzött magyar kulturális képörökség. A tájékoztatás szerint így olyan anyagok és tartalmak válnak hozzáférhetővé, amelyekhez eddig a széles közönség csak ritkán és nagy nehézségekkel juthatott hozzá.

"A Magyar Digitális Képkönyvtár a magyar könyvtárakban már digitalizált kódexekből, térképekből, metszetekből, plakátokból, illusztrációkból, fényképekből álló digitális gyűjteményeket teszi közzé olyan egységes felületen, amelyen különböző témák és szempontok szerint bárki kereshet" - közölte a minisztérium.

Az ismertetés szerint a legnagyobb összeget, 80 millió forintot az Országos Széchényi Könyvtárnak ítélték meg képek és szöveges dokumentumok széles körű hozzáférhetővé tételére. A Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára több mint 18 millió forintot nyert el képfeldolgozásra és a számítástechnikai infrastruktúra fejlesztésére. Ez utóbbira az Országos Idegennyelvű Könyvtár csaknem 12, míg a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár 10 millió forintot kapott.

"A Magyar Digitális Képkönyvtár című pályázati kiírással olyan könyvtárakat is sikerült megszólítani, amelyeknek eddig kevesebb lehetőségük volt pályázati pénzek elnyerésére. A pályázaton számos egyetemi, egyházi és múzeumi könyvtár jutott hozzá jelentős támogatáshoz" - hangsúlyozta a tárca sajtóirodája.

A Reneszánsz Év 2008 programsorozatát Mátyás király trónra lépésének 550. évfordulója alkalmából rendezik meg. Az évad költségvetése 4 milliárd forint, ebből 1,4 milliárd forint jut a programok finanszírozására, 2,6 milliárdot pedig pályázatokra és fejlesztésekre fordítanak.

A tárca elsőként a közművelődési, közgyűjteményi pályázatokat hirdette meg 2008. február 12-én több mint 1,2 milliárd forint összértékben. Az igen nagy érdeklődést kiváltott pályázatok után április elején 910 millió forint értékben újabbakat indított el, amelyek a városokat szólítják meg, tudományos konferenciák és kiadványok, illetve újító szellemű zenei, fotóművészeti, színházi és irodalmi művek létrejöttéhez teremtenek lehetőséget. A pályázatok beérkezése, elbírálása folyamatban van - közölte az OKM.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár