2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Reneszánsz kerámiákat rejtett Beatrix hozománya

2008. március 28. 17:00

A 4x a reneszánszról című kiállítás-sorozat harmadik eseményeként nyílt meg az Iparművészeti Múzeumban a Beatrix hozománya - Az itáliai majolikaművészet és Mátyás király udvara című tárlat.

A Beatrix hozománya című kiállításon a Mátyás- és Jagelló-kori majolikaművészetet, az itáliai luxusipar egyik kiemelt műfaját mutatja be az Iparművészeti Múzeum, amelynek itáliai reneszánsz majolikagyűjteményét mintegy húsz éve láthatta utoljára a közönség. Balla Gabriella kurátor a tárlat anyagát bemutatva kiemelte: a majolika kiállítás főszereplői a Corvin-tálak, ezek jelzik, milyen szépségű lehetett az egykori Mátyás-készlet.

A fényűző készletből három nagyobb és egy kisebb dísztál maradt fenn a világ nagy múzeumaiban. A Hunyadi Mátyás és Aragóniai Beatrix címereivel díszített, úgynevezett Corvin-tálak a 15. század majolikaművészetének csúcspontját jelentik. A készlet egyben az első jelentős uralkodói megrendelés volt, amely az Alpokon túlról érkezett Itáliába. A tálak a legújabb kutatások alapján Pesaróban készültek, ahol a Beatrix királynővel rokon Sforza család uralkodott. A kiállítás a készletből hármat mutat be a New York-i Metropolitan Museum of Art, a londoni Victoria and Albert Museum és a berkeley-i Phoebe A. Hearst Museum of Anthropology gyűjteményéből.

A majolikaművészetet bemutató, részben töredékes, de igen gazdag magyarországi anyagot Itáliából kölcsönzött, hasonló stílusú ép kerámiatárgyak egészítik ki a tárlaton, rámutatva a magyar királyság és az itáliai majolikaművészet központjai közötti élénk kapcsolatokra.

Mátyás király felesége, Aragóniai Beatrix már 1476-os házasságkötésük előtt ismerte és kedvelte az itáliai eredetű majolika tárgyakat, melyek a korszak legfontosabb itáliai központjai, Pesaro és Faenze termékei voltak. Mátyás budai udvarában műhelyt létesített itáliai mesterek részvételével, s edényeken kívül a királyi palotában majolikapadlók is készültek. A budai udvar leletei mellett az uralkodó egyéb magyarországi székhelyeiről is jelentős leletanyag került elő.

Az Iparművészeti Múzeum kiállításán a közönség egy több mint ötszáz csempéből álló majolikapadlózatot is láthat, amelynek tervét Leonardo da Vinci rajzai nyomán készítették. A tárlat jelentős darabjainak számítanak a Medici-kárpitok is, amelyekről szólva Szilágyi András kurátor elmondta: 20 darabos volt az eredeti kollekció, amelyet a Puttók játékai alcímmel illettek. Szárnyas gyerekfigurák játszanak önfeledten a kiállításon bemutatott négy kárpiton, amelyek a megrendelő X. Leó pápa személyére utaló attribútumokat is hordoznak.

A Beatrix hozománya - Az itáliai majolikaművészet és Mátyás király udvara című kiállítás június 30-ig látható az Iparművészeti Múzeumban, a Medici-kárpitokat és a majolikapadlózatot azonban egészen december 31-ig megtekintheti a közönség.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár