2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Még ma is keresik Hollókő legendás alagútját

2008. április 24. 08:00

A világörökségi Hollókőn panoptikum formájában mutatja be a falu múltjával összefonódott legendák egy-egy részletét a Legendák Háza.

A kiállítás négy, Hollókőhöz kötődő legendát mutat be, a kiállítóterek panoptikumszerűen elevenítenek meg egy-egy pillanatot - mondta Polgár Péter. Az ófalu egyik magántulajdonú épületében alakították ki a Nógrád megyei falu régmúltját megörökítő, megelevenítő házat; az ingatlant bérli az egyesület.

A híres középkori vár nevének keletkezését, Csák Máté kútba rejtett kincsének történetét, Kapitány György párviadalát, valamint a Szécsényt és Hollókőt összekötő alagút legendáját ismerhetik meg itt a látogatók a kor hangulatát idéző életnagyságú figurák segítségével.

Polgár Péter, aki egyben a hollókői várban fegyveres bemutatókat, történelemórákat és várnapot is tartó Szent László Vitézei Egyesület vezetője, elmondta: Hollókő várának neve a hagyomány szerint úgy keletkezett, hogy a régi várban élő fiatal lány dajkája megegyezett az ördögfiókákkal, hogy holló képében hordják el a vár köveit. Így épült a régi köveiből új vár.

A valóságban mindkét várat a Kacsics-nemzetség építtette, és nyilván nem hollók, hanem a munkások hordták át a jól faragható mészköveket - tette hozzá. A hollókői vár egyébként mintegy 200 évig épült, az alsó vár végleges formája, a kaputorony, a felvonóhíd és a gazdasági épületek az 1400-as évekre készültek el.

Polgár Péter azt is elmondta: a Szécsény és Hollókő közötti alagutat még nem találták meg, de a legenda szerint ezt az átjárót a harcokban használták. Itt próbált kimenekülni embereivel Árokháti Lőrinc a szécsényi vár 1552-es ostromakor, ám a törökök mindannyiukat elfogták.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár