2023.tavasz: Régi csibészek
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Valóban az utolsó cár gyermekeit találták meg

2008. április 14. 14:00

Valóban II. Miklós cár gyermekeinek maradványai azok, amelyeket múlt nyáron a szverdlovszki területen találtak meg, erre a következetésre jutottak a leleteket vizsgáló kriminológusok.

Vlagyimir Szolovjov, az utolsó orosz uralkodó családjának meggyilkolását kutató csoport vezetője csütörtökön tájékoztatta a vizsgálatok eredményéről Eduard Rosszel szverdlovszki kormányzót.

Az ITAR-TASZSZ hírügynökség a kormányzó tájékoztatási osztályának közlésére hivatkozva jelentette, hogy az eddigi vizsgálatok nagy valószínűséggel kimutatták: az országút melletti gödörben II. Miklós cár két gyermekét - Mária nagyhercegnőt és Alekszej trónörököst temették el. A vizsgálatokat különböző orosz és külföldi tudományos intézetekben végzik, s azok összehasonlítása után teszik majd közzé a végeredményt, várhatóan májusban.

II. Miklós cár 1917. március 2-án (az orosz ortodox naptár szerint 15-én) lemondott trónjáról fivére javára. A lemondott cárt március 8-án az Ideiglenes Kormány utasítására letartóztatták és Carszkoje Szelóba, majd a bolsevik hatalomátvétel után, 1918. áprilisának végén az urali Jekatyerinburgba szállították.

1918. július 16-ról 17-re virradó éjszaka az Ipatyev-ház alagsorában gépfegyvertüzet zúdítottak II. Miklós cárra, feleségére, lányaikra - Anasztáziára, Tatyjanára és Olgára -, fiukra, Alekszejre, a hercegnők nevelőnőjére, a család orvosára, szakácsára és lakájára. A savval leöntött és elégetett kilenc holttest maradványait 1991-ben találták meg. A család tagjait - többek között a Romanovokkal rokonságban álló Fülöp edinburgh-i herceg DNS-mintájának segítségével - azonosították. A cárt 1998-ban temették újra a szentpétervári Péter Pál-erődben, a cári család tagjainak hagyományos temetkezési helyén.

Mária nagyhercegnő és Alekszej trónörökös maradványait tavaly nyáron találták meg, amikor Jakov Jurovszkijnak, a kivégzés irányítójának nemrég még titkosan kezelt, többek által hamisnak tartott naplója alapján keresték több jekatyerinburgi tudományos és társadalmi szervezet kezdeményezésére. Jurovszkij szerint a kivégzett család két tagját másutt temették el, mint a többieket, hogy ezzel is megnehezítsék az esetleges későbbi azonosítást.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023.tavasz: Régi csibészek
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár