2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Közös kiállítással békítenék a német-lengyel ellentéteket

2008. április 9. 12:00

A német külügyminiszter a múlt hét végén azzal a javaslattal állt elő, hogy egy német-lengyel állandó történeti kiállítással végre bemutathatnák a két ország közös történetét.

Frank-Walter Steinmeier szerint a közösen megépített állandó kiállítást 2010-ben, Willy Brandt egykori német kancellár történelmi lengyelországi látogatásának 40. évfordulóján nyithatnák majd meg. Az akkori kapcsolatfelvétel nem volt mentes a drámai elemektől sem: Brandt ugyanis térdre ereszkedve rótta le kegyeletét a varsói gettó emlékművénél a náci Németország által a világháború és a holokauszt során meggyilkoltak előtt.

Fotó: Getty
Steinmer a Dziannik című lengyel lapban arra a kérdésre próbált választ kapni, hogy eddig miért nem kérték fel a lengyel és német történészeket, hogy készítsenek egy Berlinben és Varsóban egyaránt látható állandó kiállítást a térség közös történelméről. Szerinte ugyanis a két ország együttműködése és közös tevékenysége egyaránt formálta történelmüket.

A német-lengyel történelem 20. századi viharai a mai napig igen ellentmondásosnak számítanak a két ország közti kapcsolatokban, ám a megbékélés esélye határozottan megnőtt a nemrég bekövetkezett lengyel kormányváltással.

Ennek ellenére a mai napig sokan vannak, akik a közös értékek helyett inkább továbbra is a közös sérelmekre helyezik a hangsúlyt. A német kormányzat ezért a múlt hónapban döntött arról, hogy 29 millió eurót költ majd arra a dokumentációs központra, amelyet a német elüldözöttek most elhatározott emlékhelyén állítanak majd fel.

A kezdeményezés nem példa nélküli: a már kiadott francia-német közös történelemkönyvek mintájára német-lengyel történelemkönyv kidolgozására tett kezdeményezést Krzysztof Sztanowski lengyel oktatási miniszterhelyettes és több német szövetségi állam oktatási minisztere - jelentette be az utóbbiak egyike, Holger Rupprecht.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár