2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Berlini központ emlékeztet a kitelepítésekre

2008. február 8. 08:00

A novemberben hivatalba lépett lengyel kormány nem ellenzi az európai kitelepítésekre emlékeztető berlini központ létrehozását, véget vetve a két állam között nyolc éve zajló vitának.

 
A Bernd Neumann kulturális államminiszter varsói tárgyalásairól beszámoló német újságok áttörésnek minősítették a fejleményt. A német vendég által a lengyel fél elé terjesztett kiállítási koncepció tartalmában jórészt azonos a bonni Történelem Házában látható "Menekülés, kitelepítés, beilleszkedés" elnevezésű kiállítással. Utóbbi kedvező reagálásokat váltott ki Lengyelországban is, mivel Varsó megítélése szerint kellően kidomborítja, hogy a németek által kirobbantott háború volt a kitelepítések első számú oka.

Neumann nyilatkozata szerint a varsói tárgyalások pozitív kimenetele megnyitotta az utat azelőtt, hogy a Merkel-kormány határozatot hozzon a berlini állandó kiállításról, amelynek mottója "Felkiáltójelek a menekülés és a kitelepítés ellen" lesz. Ebben a rendezők megszűrve felhasználják majd egy másik - Varsó által korábban bírált - kiállítás anyagát is, amelynek mentora Erika Steinbach, a német kitelepítettek szövetségének (BdV) az elnöke volt.

A tavaly ősszel megbukott nemzeti-konzervatív lengyel kormány hevesen ellenzett bármilyen német megemlékezést a kitelepítésekről, arra hivatkozva, hogy az Lengyelországot tüntetné fel a "tettes" szerepében, míg a németeket jobbára csak áldozatokként mutatná be. A választások nyomán hatalomra került Donald Tusk kabinetje mérsékelte a hangnemet a kitelepítésről folyó kétoldalú vitában, noha korábban szintén ellenezte a Felkiáltójelek... kiállítást.

A berlini központ összeállításában, az ezt létrehozó testület munkájában Varsó hivatalosan nem vesz részt, ám a kormány lehetővé teszi lengyel kutatóknak, történészeknek és más szakembereknek, hogy hozzájáruljanak a 20. századi kitelepítések feldolgozásához és megörökítéséhez.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár