2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Digitalizálják a legrégibb angolszász kéziratokat

2007. december 12. 10:00

A Cambridge és Stanford egyetemek digitalizálási projektjében hamarosan mindenki számára szabadon böngészhetővé és olvashatóvá válnak a szétszóródott középkori gyűjtemények anyagai.

A 16. században feloszlatták az angliai szerzetesrendeket. Az intézkedés utóhatásai azonban hosszantartóak és bonyolultak voltak: a reformáció megállíthatalanul haladt előre a szigetországban. E harcok első áldozatai a könyvek voltak, a kolostorok könyvtárait a gyors pénz reményében hamar széthordták. A worcesteri zárda 600 könyvéből csupán 6 maradt meg, a yorki ágostonrendiek 646 kéziratából pedig három, a legkorábbi angolszász kéziratok pedig eltűntek.

A gyűjtemény

Az oklevelek egy része azonban a mai napig megmaradt: a Cambridge és Stanford Egyetem együttműködésével ezek a kincsek hamarosan mindenki számára elérhetővé válnak. A Cambridge Parker Könvtárának több száz középkori oklevele is felkerül majd a http://parkerweb.stanford.edu címen elérhető oldalra. A gyűjtemény 538 kéziratot tartalmaz, a 6. századtól a 16. századig. Az állomány teljes digitalizálását 2009-ben fejezik be, jelenleg a könyvek 6%-át tartalmazó tesztváltozatot láthatjuk.

A könyvtár a Cambridge-ben végzett Matthew Parkerről (1504-75) kapta a nevét, aki az új vallás lekes híve és Boleyn Anna gyóntatója volt. Parker Tudor Mária rövid és véres uralma alatt tönkrement, de amikor Boleyn Anna lánya, I. Erzsébet került a trónra, csillaga emelkedni kezdett. Jól ismert, hogy Erzsébet mindenkivel különösen kegyes volt, aki közel állt 1536-ban kivégzett, szerencsétlen sorsú anyjához. Parker Canterbury érseke lett, és ezt a tisztséget haláláig megtartotta. Ő felügyelte az anglikán egyház tantételéinek kidolgozását, ő szervezte meg a Biblia angolra fordítását: a teremtéstörténetet, Máté evangéliumát és az apostolok leveleinek egy részét maga ültette át anyanyelvére.

Erzsébet azt a feladatot adta hű érsekének, hogy racionalizálja és védje meg az egyházát. Parkernek köszönhető, hogy az angliai reformáció nem igazán reformáció, hanem a Rómától addig is külön fejlődő anglikán helyreállítása volt. Más szóval neki kellett igazolnia a kialakult helyzetet. "Parker volt a reformáció első komoly gyűjtője, aki korlátlan pénzzel és hatalommal vehetett könyveket" - mondta Christopher de Hamel, könyvtáros.

Parker számára a könyvgyűjtemény munkaeszköz volt. Számára nem csak a szép írás vagy a kötés volt fontos, így könyvtárában a fennmaradt angolszász kéziratok mintegy egynegyede megtalálható. A Parker Könyvtár az oxfordi Bodleian Könyvtár és a British Library mellett a harmadik legnagyobb ilyen gyűjtemény Angliában.

Az állomány azonban eddig csak egy szűk kör számára volt elérhető, ezért 2001-ben a Stanford és a Cambridge tárgyalásokat kezdett a digitalizálás lehetőségeiről. A bibliográfiai munkát, a katalógus frissítését és bővítését a könyvtár által megbízott szakértők végezték, míg a Cambridge Egyetem a képek számítógépre vitelét, a Stanford pedig weboldal-fejlesztést és a TIFF-formátum elkészítését biztosította.

A tesztoldal a 2008-as év folyamán ingyenesen látogatható, de a munka elkészültével majd csak fizetés ellenében lehet igénybe venni a szolgáltatást. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár