2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Internetre kerültek a brit Leonardo jegyzetei

2007. október 10. 10:00

Egy pár napja működő honlapon végre mindenki számára böngészhetővé váltak a brit történelem egyik legjelesebb tudósának évszázadokra elveszett jegyzetei.

Az igen innovatívra sikeredett digitális folió Robert Hooke több száz oldalnyi kéziratához és jegyzetéhez biztosít példa nélküli hozzáférést. A kiemelkedően értékes gyűjtemény a brit Leonardo da Vincinek is nevezett Hooke 1661 és 1692 közötti jegyzeteit tartalmazza a Royal Society alapításáról. Az újonnan alakult Royal Society ugyanis 1662-ben Hooke-ot (1635-1703) nevezte ki a Kísérletek kurátora tisztségre, és így felelős lett a társaság gyűlésein bemutatott kísérletekért.

A kutató 1665-ben adta ki Micrographia című könyvét, mely több mikroszkópos és távcsöves megfigyelését és néhány eredeti biológiai megfigyelését tartalmazta. Ő alkotta meg a sejt (latinul cellula) fogalmát, mivel a növények sejtjei emlékeztették a szerzetesek celláira. Sokan tulajdonítják neki a sejt felfedezését, bár mikroszkópja igen egyszerű volt. Hooke tervezte mikroszkópot használt a holland Anton van Leeuwenhoek is, akit a mikrobiológia atyjának tartanak.

1665-ben a Gresham College kinevezte a geometria tanárának. Hooke London City földmérőjeként hírnévre tett szert, és Christopher Wren fő asszisztenseként segített újjáépíteni Londont az 1666-os nagy tűzvész után. Közreműködött a Monument (a nagy tűzvész emlékműve), a Királyi Greenwichi Csillagvizsgáló és a híres Betlehem Királyi Kórház tervezésében.

A jegyzetekben a polihisztor több saját kísérlete is megtalálható, de igen érdekes, hogy Sir Isaac Newton, Sir Christopher Wren és más jeles tudósok tevékenységét és munkáit is feljegyezte, ahogy a brit tudomány alapító atyái között zajló vitákat és rivalizálásokat is megörökítette. Míg a Royal Society formálódásának történetéről sok jegyzet fennmaradt az angol levéltárakban, a tudomány sokáig elveszettnek vagy ellopottnak tartotta Hooke feljegyzéseit.

Az értékes dokumentumok tavaly egy hampshire-i házból kerültek elő, és hamarosan aukcióra bocsátották őket. A Royal Society sokáig magáénak követelte az írásokat, ám mivel nem jártak sikerrel, a legnagyobb brit orvosi jótékonysági szervezet, a Wellcome Alapítvány bevonásával egymillió fontért megvásárolták a feljegyzéseket.

Az 520 oldalas Hooke-folióban található például az első mikroszkóppal megfigyelt spermium rajza, de olvashatunk a Hooke és Newton közti gravitáció-vitáról is. Mivel a lapok túl törékenyek a gyakori használathoz, a Royal Society az online közzététel mellett döntött, ahol részletes kommentárok segítik az eligazodást. Az értelmezés és digitalizálás útvesztőiben Hooke életrajzírója, a Londoni Egyetem kutatója, Lisa Jardine vezette a csoportot. Elmondása szerint ez pályafutása legfontosabb dokumentuma, és a mostani munka lehetőséget ad a történészek, kutatók és a nagyközönség számára is, hogy megértsék a modern tudomány születését.

Böngésszen a jegyzetek között!

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár