2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Dokumentációs központ nyílt a bergen-belseni koncentrációs táborban

2007. október 31. 08:00

Újonnan épült dokumentációs központ nyílt hétfőn a nyilvánosság számára az egykori bergen-belseni hadifogoly- és koncentrációs tábor területén.

A központ avatásán részt vettek a német szövetségi, valamint az alsó-szászországi tartományi kormány magas rangú képviselői - köztük Bernd Neumann kulturális államminiszter és Christian Wulff tartományi kormányfő -, továbbá mintegy ezren a bergen-belseni tábor túlélői, illetve az áldozatok hozzátartozói közül.

A meghívott vendégek között volt a Nácizmus Üldözötteinek Bizottsága keretében működő bergen-belseni magyar túlélők csoportjának küldöttsége is, Dénes György történész professzor vezetésével. A delegáció tagjai a berlini magyar nagykövetség képviselőjével együtt helyezték el koszorúikat a tábor több tízezer áldozatának emlékművénél és felkeresték a magyar áldozatok emlékét őrző jelképes sírokat.

Bergen-Belsen - Ravensbrückkel és Sachsenhausennel - csaknem egy időben 1945. április 15-én szabadult fel. A koncentrációs táborban mintegy 20 ezer volt szovjet és lengyel hadifogoly, illetve több mint 50 ezer zsidó pusztult el. A Hannovertől északra fekvő Bergen-Belsenben lelte halálát az Amszterdamból elhurcolt, naplót író Anna Frank, és ott tartották fogva a francia Simone Veilt, az Európai Parlament volt elnökét is, aki a közelmúltban egy interjúban kijelentette: "Soha nem tudjuk kitörölni emlékezetünkből azt a rettenetet, amit Bergen-Belsen jelentett 1945 áprilisáig, a brit harckocsik megérkezéséig".

Bergen-Belsent a britek szabadították fel, a Berlintől északra fekvő Ravensbrücköt és Sachsenhausent pedig a szovjet hadsereg. Az újonnan létesített központban külön könyvtár, illetve dokumentációs kiállítás mutatja be a tábor történetét és felszabadításának krónikáját. A dokumentációs anyagok összeállításához a Nácizmus Üldözötteinek Bizottsága is segítséget nyújtott.

A központot felkereső látogatók egyebek között a túlélőkkel készült interjúfelvételeket hallgathatnak meg, s a tragikus évekből fennmaradt naplótöredékeket ismerhetnek meg.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár