2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Régészek keresik a Nílus elsüllyedt kincseit

2007. október 15. 12:00

Első alkalommal kutatják a Nílus medrét a régészek: az Egyiptomi Régiségek Főtanácsa támogatásával, egy nagyszabású kutatás keretében erednek a kincsvadászok a folyó mélyére süllyedt tárgyak után.

A vízalatti régiségekkel foglalkozó alexandriai hivatal vezetője, Alaa Mahrous a Daily News Egypt című napilapnak mesélt arról, hogy egy Zahi Hawass vezette régészcsoport hamarosan megkezdi a Nílus mélyének kutatását. Elmondása szerint a folyót eddig még soha nem vizsgálták hasonló alapossággal.

A vizsgált terület

"Az első szakaszban az Aswan és Abydos közti területet kutatják át, mert ez a rész évszázadokon keresztül volt jelentős terület. A gránitbányák Aswanban voltak, ott vágták darabokra és tették hajóra a Luxor és Abydos építéséhez használt kőtömböket" - magyarázta Mahrous. A kutatók reményei szerint az egykor kőszállításra használt, és balesetet szenvedett hajók maradványait is megtalálhatják, amelyekkel cserépedények és más áruk is víz alá kerülhettek.

A felmérés során egy speciális, iszapon is áthatoló hangradarral tapogatják le a folyó mélyét, illetve egy különleges eszközzel több helyen mintákat is vesznek majd. A műholdas leképezés és GPS technológia bevonásával pedig tovább pontosíthatják a kutatást. "A radar eredményeit egy számítógép a kutatók elé vetíti, ahol azonnal láthatják majd, hogy mit rejt a folyó mélye, a GPS pedig abban segít, hogy megállapítsák, természetes vagy mesterséges képződményt találtak. Ha ugyanis az utóbbi eset áll fenn, akkor búvárok merülnek a mélybe, hogy felmérjék annak értékét" - mondta Mahrous. Ez azonban egyáltalán nem könnyű: a Níluson a merülésnél figyelni kell az erős szelekre, és arra is, hogy a másodpercek alatt felkeveredő az iszap sötétbe boríthat mindent.

Mahrous elmondása szerint szerencse, hogy a Nílus földrajza nem sokat változott a történelem folyamán, különösképp Felső-Egyiptomban. A folyó termékeny iszapja is igen jól konzerválhatta az elsüllyedt tárgyakat. A felmérés közben megtalált tárgyak kiemelése csak egy újabb kutatás keretében válik lehetővé.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár