2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hétvégi várkalauz: Cserterivár

2007. szeptember 21. 14:00

A Mátra nyugati vidékén, Hasznos községtől keletre, félórányi járásra találhatók egy meredek oldalú hegycsúcson a Cserterivár maradványai.

A régi oklevelek tanúsága szerint az erődítményt az akkoriban nagy politikai befolyással bíró Rátót nemzetség emeltette a 14. század elején. A közelben emelkedő, nehezen megközelíthető hegyen álló Ágasvárt ez időben hagyták véglegesen a sorsára, és Cserterivár vette át a Kövecses-patak völgyében vezető út védelmét.

Légifotók a várról a Civertan oldalán

Első, napjainkig fennmaradt írásos említése is csak viszonylag későbbi időszakból, 1416-ból származik, amikor János országbíró özvegye lakta. Fennállásának ideje alatt végig a Pásztói család tulajdona volt, akik az igények szerint folyamatosan bővítették, de így is csak a kis alapterületű váraink közé tartozott. Szórványos adatok vallanak arról, hogy 1441-ben Pásztói Miklós fia János mondhatta magáénak.

A romok egy régi metszeten

Pusztulásának idejéről nem maradtak fenn írások a krónikák lapjain, de minden bizonnyal Ali budai pasa 1552-es hadjáratához köthető, aki a hadászatilag fontos Eger várának ostromához vonultában sorra foglalta el a környékbeli kisebb várakat. A Cserterivárat azonban nem szállta meg tartósan a hódító török sem, a hamarosan gazdátlanná váló erődítmény köveit a környékbeli lakosság hordta el saját céljaira.

Mivel az erődítmény területén még nem folytattak régészeti feltárást, csak a felszíni romok alapján lehet következtetni arra, hogy a napjainkban bozóttal fedett erősség két részre tagolódott. A bejárati falszoros keskeny útja vezetett a felsővár udvarára, amelyet négyszögletes torony és palotaszárny fogott közre. A meredek domboldal déli részén állhattak a raktárak és istállók, míg a keleti részen - mély szárazárokkal elválasztva - emelkedett az alsóvár. Itt is emeltek egy magasabb tornyot a középkori építőmesterek, amelynek napjainkra már csak egy falcsonkja dacol az időjárással.

Ez a kevésbé ismert történelmi emlékhelyünk így megérdemelné, hogy Szádvárhoz hasonlóan megtisztítsák a mindent elborító gaztól és konzerválják sok vihart látott kőfalainak maradékát.

Megközelítés

Hasznos és Pásztó a Google Maps műholdképén

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár