2020. különszám: Egészségünk története
ITT támogathatsz bennünket

Mumifikálva temették el a bronzkori skótokat

2007. szeptember 19. 13:00

Az ókori egyiptomiakkal párhuzamosan Skócia prehisztorikus lakói is mumifikálták őseiket - derül ki az Antiquity Journal aktuális számából.

A kutatók persze nem gondolják azt, hogy az egyiptomiaknak bármilyen hatása is lehetett a Felföld egykori lakóira, így a mumifikálási eljárás a két területen egymástól függetlenül jelenhetett meg. A skót múmiákról először 2005-ben számoltak be, amikor a régészek három, kiváló állapotban megmaradt testre bukkantak - egy felnőtt nő, egy felnőtt férfi és egy gyermek maradványaira, amelyeket a Hebridákon, egy Cladh Hallan nevű helyen temettek bronzkori körházak alá. A testeket a szakértők szerint i.e. 1500 és 1300 között mumifikálhatták.

A közvetlenül a házak bejárata mellett elhelyezett sírokat szabályosan elrendezett kövek jelölték. A kutatók szerint ez olyan, mintha ma a családi házak ajtajába temetnénk el a halottakat. "Ezek felett tisztán tartották a földet, és ott semmilyen házimunkát vagy más tevékenységet nem végeztek a halottak szelleme miatt"- állítja Andrew Chamberlain, a Sheffieldi Egyetem régésze. Elmondása szerint a bronzkori Anglia átmenetet képez a korábbi kollektív temetési szertartások és a későbbi temetkezési szokások között, amikor mindenkit külön sírba vagy sírdombba temettek.

A Reading Egyetem régésze, Richard Bradley a Discovery News-nak azt is elmondta, hogy Cladh Hallan igen fontos lelőhely, mert az a prehisztorikus élet minden apró részletét, így a halált is megőrizte. A helyszín egy teljes történetet mesél el, hiszen az ott élők a lakóhelyükön temették el őseiket.

Chamberlain szerint a csontok kémiai elemzése azt derítette ki, hogy a testeket nem a halál után tették a földbe, hanem minden bizonnyal megpróbálták valamilyen eljárással konzerválni azokat. A felfedezés azt sugallja, hogy a testeket először szorosan bepólyálhatták, majd a tőzeglápba helyezhették, nem sokkal később pedig kiemelték és a kerek épületek mellett temették el a mumifikálódott halottakat. A hasonló, mocsarakba és lápokba temetett emberek nem ritkák Angliában: az oxigénmentes környezetben ugyanis a testek gyakorlatilag kiszáradnak és besötétednek - állítja a kutató.

Azóta a női múmia vizsgálata sok aprósággal gazdagította a skót mumifikálási eljárásról ismerteket: a Christie Cox kutató vezetésével zajló vizsgálatok során kiderült, hogy annak halála után lábait a térdeinél eltörhették. Mindez pedig a testrészekkel való halál utáni manipulációra utalhat - állítja Chamberlain.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár