2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megsemmisítik a hamis festményeket

2007. szeptember 12. 08:00

Hamis festményekből nyílt kiállítás - figyelemfelhívó céllal a Nagyházi Galériában A falakat egytől egyig megtévesztés céljából készült képek borítják.

Egész sor hamisított Aba Novák Vilmos, Koszta József, Scheiber Hugó, Kádár Béla, Rippl-Rónai József mû, de van Csontváry Kosztka Tivadar, Schönberger Armand, Szõnyi István, Gulácsy Lajos, Mednyánszky László stílusában készült mû is. A legtöbbjén ott szerepel a hamisítani vélt festõ szignója.

Persze ezúttal nem eladásra, árverésre várnak a képek. Azért állították ki őket, hogy megmutassák, miféle módszerekkel élnek az ügyes kezű mesterek, akik ismert és jegyzett alkotók műveiről jó vagy gyenge hamisítványokat készítettek. A háromszáz darabos kollekció nagy része egyetlen gyűjteményből való, a képekhez az utóbbi években jutott a gyűjtő, cserével, vásárlással. A gyűjtemény vizsgálatakor kiderült, a néhány eredeti és kvalitásos mű mellett a gyűjtemény többsége hamisítvány. Amelyet, a gyűjtőt megtévesztve sóztak rá a hamisítással, ezek értékesítésével foglalkozó ügyeskedők.

Mayer Vera, a galéria szakértője elmondta, hogy az elmúlt 10-15 év termése több, jól felismerhető hamisítói műhelyből való. E műhelyek már a legújabb technikákat is "bevetik". Egy Berkes Antal képet például számítógépes módszerrel készítettek, ez ugyan másolatnak elfogadható lenne, ha a hátoldalát nem manipulálták volna régivé, nem akarták volna elhitetni, hogy eredeti darabról van szó. A régi, többnyire Markó Károly (C. Markó) szignóval ellátott vásznak festékrétegét mesterségesen megrepesztették, de olyan barbár módon, hogy az még a nem szakértőnek is gyanússá válik. Más, itáliai festőket utánzó vásznak hátoldalát még famerevítőkkel is beborították, a régiség látszatát keltve.

De a legtöbb kép a műkereskedelemben manapság divatos, magas áron értékesíthető festőket próbálja idézni. Vagy úgy, hogy szolgaian megpróbálják lemásolni a művész egy-egy ismert, vagy kevéssé ismert művét. (A másolat nem hamisítvány. Akkor válik azzá, amikor a művész nevét, szignóját is rávezetik, azzal a céllal, hogy mint eredeti alkotást értékesítsék.) Közismert módszer az is, amikor a festő stílusában, jellegzetes motívumaiból "raknak össze" egy új művet, gyakoriak a nagyobb kompozíciókból kimásolt és önállósított részletek. Máskor lappangó műveket "fedeznek" fel a hamisítók. A legtöbb hamisítványt kiállítási címkékkel, tulajdonosi jegyekkel próbálják igazolni, hihetően eredetivé tenni.

A Nagyházi Galéria szeptember 15-ig látható kiállítása a figyelemfelkeltést célozza. A gyűjtőket, a műtárgyvásárlókat rávenni arra, hogy gyanakvóbbak legyenek. Vásárlás előtt kérjenek szakértői véleményt. Ezt bármelyik aukciósháznál ingyenesen megkaphatják. És hogy mi lesz az összegyűjtött hamisítványok sorsa? A család azt kérte, amit a szakma is helyesel, semmisítsék meg ezeket, hogy ne kerülhessenek vissza a műkereskedelembe, ne téveszthessenek meg más gyűjtőket. (Bár egy részüknek oktatási célból helye lenne egy szakmai intézményben, egyetemen). A kollekciót látványos módon semmisítik meg szeptember 15-én, a Falk Art Fórumon.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár