2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tragikus véget ért a müncheni túszszabadítás

2007. szeptember 5. 17:00

Harmincöt éve, 1972. szeptember 5-én a Fekete Szeptember nevű palesztin terrorista csoport izraeli sportolókat ejtett túszul a müncheni olimpián.

Az elhibázott akció áldozatai

Az 1972. augusztus 26-án kezdődött olimpia rendkívül jó hangulatban folyt, a rendezőknek sikerült nyitott, barátságos hangulatot teremteniük a sportolók és a közönség számára. Ma már elképzelhetetlen módon a sportolók azonosító nélkül ki-be jártak az olimpiai faluból, sokan közülük a kerítésen másztak át. Így aztán senki sem figyelt fel arra, amikor szeptember 5-én hajnali 4 óra 30-kor a Fekete Szeptember palesztin terrorszervezet tagjai is átmásztak a kerítésen - a sors iróniája, hogy a sportolóknak öltözött terroristáknak gyanútlan amerikai atléták segítettek bejutni az olimpiai faluba.

A terroristák az izraeli szállások felé vették az irányt, ám a zajra felriadó Josszef Gutfreund birkózóbíró riasztotta társait, akik közül többnek sikerült egérutat nyernie. Gutfreund 135 kilóját latba vetve egy ideig fel tudta tartóztatni a támadókat, de azok végül betörtek, s két szobában 11 foglyot ejtettek (kettőt közülük a támadás során lelőttek).


A CBC tudósítása

A terroristák 234 Izraelben bebörtönzött társuk, továbbá a hírhedt német Baader-Meinhof csoport vezetőinek szabadon bocsátását akarták kicsikarni és szabad távozást követeltek Egyiptomba. Izrael azonnal közölte, hogy nem hajlandó terroristákkal tárgyalni, így a megoldás a németekre maradt. A Hans-Dietrich Genscher belügyminiszter vezette tárgyalóküldöttség korlátlan mennyiségű pénzt kínált a túszejtőknek - hiába. A terroristák folyamatosan a túszok meggyilkolásával fenyegettek, a határidőt több lépésben 17 óráig hosszabbították meg.

Hogy foglyaik sértetlenségét bizonyítsák, a németül folyékonyan beszélő Andre Spitzer az ablakon át pár szót szólhatott, később Genschert és az olimpiai falu vezetőjét beengedték az apartmanokba is. (A látogatók felbecsülték a terroristák számát is - mint utólag kiderült, rosszul, mert a valós nyolc helyett csak háromról számoltak be a rendőrségnek.)

A terrorista ügyekben gyakorlatlan német biztonsági szakértők busszal, majd helikopterrel a fürstenfeldbrucki NATO reptérre szállították a túszokat és a túszejtőket, ahol öt mesterlövész és egy Boeing 747-es repülőgép - fedélzetén álruhás rendőri személyzettel - várta őket. A helikopterek landolása után megkezdődött túszmentő akció totális káoszba fulladt. A rendőrök elhagyták a repülőt, de erről nem értesítették a központot, így a rádióösszeköttetés nélkül dolgozó mesterlövészek egyedül maradtak. Amikor a terroristák rájöttek, hogy csapdába csalták őket, tüzet nyitottak túszaikra, majd kézigránátot dobtak a helikopterekbe. Az összecsapásban a túszokon kívül öt terrorista és egy rendőr is életét vesztette.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár