A vörösterror 133 napja

Rágózva gyógyultak az ősemberek

2007. augusztus 22. 11:00

Már ötezer évvel ezelőtt létezett a rágógumi, ráadásul a maihoz hasonló funkciója lehetett: fogszuvasodás ellen vagy rossz szájíz elűzésére használhatták.

A fakéreg- és gyantarágás gyakorlata a történelem előtti időkben már eddig is ismert volt a tudósok körében, és ezt megerősítették ma élő, természethez közel élő népek az Andoktól Jemenig. Az is tudott, hogy a neolitikum embereinek orvoslásában fontos szerepe volt a gyantának, ugyanis tele van fenollal, amelyet mindig is kiváló természetes gyulladásgátló szernek tekintettek.

Forrás: Discovery

A rágógumi története

A szóban forgó gyantát a nyírfa kérgének felmelegítéséből nyerték, megfőzték, majd miután kihűlt, megszilárdult, máris kész volt egy takaros kis labdácska, amelyet fogíny- és szájüreggyulladás enyhítésére lehetett rágni.

Trevor Brown, a kutatócsoport vezetője a The Guardian című brit napilapnak nyilatkozva nemcsak azért nevezte szenzációsnak a leletet, mert ilyen régi nyírfagyanta-darabot még nem találtak, hanem azért is, mert jól meghatározható belőle a rágó egyén fogsorának állapota is.

Forrás: Discovery
A gyantát egyébként 23 éves kolléganője, Sarah Pickin amatőr régész találta meg, de nem ez volt az egyetlen zsákmánya: a kövület mellett egy ámbragyűrűt és egy nyílhegyet is talált.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)
2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!