2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A diákoknak fogalmuk sincs a Benes-dekrétumokról

2007. május 9. 09:00

A német diákok négyötöde, a cseh diákoknak pedig egyötöde semmit sem tud a Benes-dekrétumokról - derül ki egy felmérésből.

A mintegy hárommillió szudétanémet II. világháború utáni kitelepítéséről az egykori Csehszlovákiából, amely a mai Csehországban hatvan év eltelte után is komoly indulatokat és éles vitákat kiváltó téma, a német diákok mindössze egytizedének vannak ismeretei. A szociológiai felmérés keretében több mint 1200 német és mintegy 500 cseh diákot kérdeztek meg a kutatók. A fiatalok életkora 13 és 26 év között volt.

Benes szerepe még ma is problémás

"Német oldalon jól észrevehető, hogy a témáról a kitelepítettek leszármazottai, illetve a cseh határ mentén élők jóval többet tudnak, mint a többiek. A cseh fiatalok körében ilyen eltéréseket nem tapasztaltunk. Olyan problémáról van ugyanis szó, amelyről állandóan vita folyik az egész társadalomban" - olvasható abban az elemzésben, amelyet a felmérés kapcsán készítettek a szociológusok.

A német és a cseh diákok többsége úgy véli, hogy a múltnak már nem szabadna befolyásolnia a mai cseh-német viszonyt. Ugyanakkor a csehszlovákiai szudétanémetek kitelepítését a német fiatalok 25, míg a cseh fiatalok 35 százaléka tartja olyan kérdésnek, amelynek feltétlenül szerepelnie kell a cseh-német párbeszédben.

A sokat vitatott Benes-dekrétumokat a cseh fiatalok tíz százaléka azonnal hatályon kívül helyezné, s ugyancsak tíz százalék azt gondolja, hogy a dekrétumok hatálya már megszűnt. A dekrétumok további érvényben maradása mellett a cseh diákok negyven százaléka érvelt. A német diákok közül 20 százalék helyezné hatályon kívül a vitatott intézkedéseket, s tíz százalék az ezt ellenzők aránya.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár