2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Szépművészetié lesz az értékes festménykatalógus

2007. április 27. 17:00

A Fejérváry Gábor és veje, Pulszky Ferenc egykori nevezetes műtárgygyűjteményéről készüített akvarellgyűjteményt tartalmazó Liber Antiquitatis című album a Szépművészeti Múzeumba kerül.

Pulszky Ferenc

Az egyedülálló képgyűjteményt Kovács Tibor, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója pénteken, ünnepélyes keretek között adja át Baán Lászlónak, a Szépművészeti Múzeum főigazgatójának és Szilágyi János György professzornak.

Az album 106 lapon 263 ókori, antik tárgy képeit tartalmazza, ezeket Joseph Bucher és Wofgang Böhm bécsi mester készítette az 1840-es években. Az akvarellek Fejérváry Gábor és veje, Pulszky Ferenc egykori nevezetes műtárgygyűjteményéről készültek.

Pulszky Ferenc 1848-as forradalomban való részvétele miatt hosszabb emigrációba kényszerült, majd később, hazatérése után a Magyar Nemzeti Múzeum igazgatója lett. Egyes műtárgyak korábbi neves gyűjtőktől származnak és kerültek Fejérváry Gábor és Pulszky Ferenc birtokába. Más művek eredete még bizonytalan, felderítésre vár éppúgy, mint a később elárverezett gyűjtemény tárgyainak sorsa. A kutatást jelenleg Szilágyi János György professzor végzi munkatársaival.

Mivel a gyűjtemény darabjai a 19. század második felében különböző európai múzeumokba és gyűjtőkhöz kerültek, már csak  az album akvarelljei őrzik együtt az egykori tárgyakat, és adnak képet a tehetős család műgyűjtéséről.

A kollekció a 19. században a hazai környezetben szinte egyedülálló, egyiptomi, etruszk, és görög tárgyakból állt, és mint ilyen, a Szépművészeti Múzeum antik gyűjteményeinek szellemi elődjeként tartható számon; az Antik Gyűjtemény egyes tárgyait ma is őrzi. Ez indokolja, hogy a képes album tulajdonjogát a Magyar Nemzeti Múzeum átadja a Szépművészeti Múzeumnak.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár