2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Magyarok is szerepelnek az európai digitális könyvtárban

2007. március 26. 19:00

A majdani európai digitális könyvtár első állomásaként a párizsi könyvvásáron bemutatták az interneten elérhető francia-magyar-portugál digitális könyvtárat.

A digitális könyvtár az amerikai Google világprogramjára adott európai válaszként, Jean-Joel Jeanneney-nek, a Francia Országos Könyvtár (BNF) áprilisban leköszönő igazgatójának kezdeményezésére két évvel ezelőtt elindított kezdeményezés keretében működik.

A tervek szerint az 5-6 milliós világhálós gyűjteményből az első prototípuson összesen 12 ezer mű lesz hozzáférhető ingyenesen: ebből hétezer francia, négyezer - az Országos Széchenyi Könyvtár gyűjteményébe tartozó - magyar és további ezer portugál szöveg lesz.

A háromszínű oldalon az olvasók valamennyi dokumentum teljes szövegét tudják olvasni. A kék, Európa jelképeként a keresésre, a narancs a dokumentumok konzultációjára, míg a zöld a felhasználó által megkezdett keresések raktározására szolgál. Az oldal több kritérium - nyelv, szerző, cím, megjelenési dátum - szerinti keresést tesz lehetővé, és a kiválasztott dokumentumon a szöveg a "zoom" funkcióval a felhasználó számára legelőnyösebb olvasási méretre felnagyítható, majd virtuális könyvjelzővel is ellátható.

Az Europeana internetes oldal létrehozására a BNF 2006-ban 3,375 millió euró (830 milliárd forint) támogatást kapott és idén a francia kulturális minisztérium további 10 millió eurót irányzott elő. Ennek köszönhetően jövő nyártól további 100 ezer európai kötet kerül fel a netre, s az európai államok azt fokozatosan bővítik.

http://www.europeana.eu/

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár