2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Titkos kommandókkal támadta volna az NSZK-t a csehszlovák titkosszolgálat

2007. február 12. 10:15

Nyugat-Németországi bevetésre készített elő különleges kommandókat a hetvenes években a csehszlovák Katonai Kémelhárítás.

A katonai hírszerzés segítette

A szupertitkos egységek tagjait emberrablásokra, gyilkosságokra és szabotázsakciók végrehajtására képezték ki - írja a legolvasottabb cseh napilap, a Mladá Fronta Dnes szombati kiadásában. A nyugati világban bevetendő kommunista kommandókról szóló információkat a jelenlegi katonai hírszerzés levéltárában fedezték fel. Az egykori ügynökök nevét azonban a hivatal nem hozza nyilvánosságra.

Az újság szerint mintegy száz személy kapott olyan kiképzést, hogy képes legyen nyugat-németországi bevetésre, ahol olyan feladatok teljesítésére kellett volna alkalmasnak lenniük, mint a politikai, katonai és gazdasági élet kulcsszereplőinek az elrablása, illetve megsemmisítése vagy fontos katonai objektumok elfoglalása. Ezekre a célokra mintegy száz személyt képeztek ki.

Az egykori csehszlovák kémelhárítás kiépített egy ügynökhálózatot is Németországban, amely bevetés esetén segítette volna a kommandósokat. Szakértők úgy vélik, hogy ez az ügynökhálózat időközben szétesett és kimúlt - olvasható a lapban. "A különleges rendeltetésű csoport még a VKR keretein belül is rendkívül titkosnak számított, amelyről az STB központi nyilvántartásában semmiféle bejegyzések nem találhatóak. A kémelhárításon belül is csak néhány személy tudott az elképzelésekről" - állítja Milan Macák történész, aki a katonai kémelhárítás múltját kutatja. A levéltárban most azokat a füzeteket találták meg, amelyeket ezeknek az embereknek a kiképzéséről vezettek parancsnokaik.

Az egység tagjai civil foglalkozást űztek, idegen nyelveket is beszéltek, kitűnő erőnlétük volt, s rendszeres kiképzéseken vettek részt. "Ma ezek az emberek senkinek nem ártanak. Nevüket nem szabad nyilvánosságra hozni, mert ez valósuzínűleg nagy kárt okozhatna a Cseh Köztársaság érdekeinek" - mondta Macák.

A felfedezett dokumentumokból ugyanakkor az is kiderül, hogy a korabeli katonai kémelhárítás nagy segítséget nyújtott a szovjet hadseregnek is Csehszlovákia 1968 augusztusi megszállásánál. "A Katonai Kémelhárítás segítsége nélkül a megszállás nem zajlott volna le olyan simán" - állítja Miroslav Krejcík, a mai cseh katonai hírszerzés főnöke.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár