2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Washington mellett képezték át a náci szakembereket

2007. február 5. 13:15

Az amerikai titkosszolgálat a Washington közeli Fort Huntban 1942-től több ezer német tisztet és kutatót hallgatott ki, ám az ott megfordultak neve több mint 60 évig titkos maradt.

A barátnő a hírt továbbadta, így értesült róla egy történész, aki utánajárt a történetnek, és sikerült találkoznia néhány volt alkalmazottal. Ők, miután megbizonyosodtak arról, hogy a titok nem titok többé, elmondtak néhány részletet.

Aki sokra vitte: Wernher von Braun és Kennedy

A táborban 1942 és 1946 között közel 3400 fogoly lakott, akik tengeralattjárók parancsnokai, az Afrika Hadtest tisztjei és tudósok voltak. Az alkalmazottak, akik főként tolmácsfeladatokat láttak el, zömmel olyan fiatalok közül kerültek ki, akik a háború előtt menekültek el Németországból és képzettségük folytán járatosak voltak a kémiában, a műszaki tudományokban. Volt közöttük olyan, aki később, a per idején, a nürnbergi nemzetközi bíróságon dolgozott.

Az illusztris foglyok között volt Wernher von Braun fizikus, a peenemündei rakétakísérleti központ igazgatója, a V2 rakéta atyja. Elfogása után az amerikaiaknak dolgozott, ő tervezte az első irányított amerikai ballisztikus rakétát, majd ő vezette a Saturnus 5 építését, amely lehetővé tette az asztronauták Holdra küldését. Szintén hajlandó volt együttműködni Heinz Schlike fizikus, akit 1945-ben egy tengeralattjárón fogtak el, és aki később feltalálta az infrasugarakkal való felderítést. Az elektronikus fizika területén végzett kutatásait egy Washington melletti laboratóriumban folytatta.

A táborban vendégeskedett Gustav Hilger német diplomata, az egyik legjobb Szovjetunió-szakérő, aki 1939-ben, a német-szovjet szerződés aláírásakor Ribbentrop tolmácsa volt. 1945 májusában fogták el, majd 1951-ig a CIA-nek dolgozott. Reinhard Gehlen a német titkosszolgálat vezetője volt a második világháború idején. 1945-ben büntetlenség fejében ő is átállt a CIA-hoz, majd 1946-tól kezdve több ezer antikommunista ügynököt képezett ki Münchenben. 1968-ban fejezte be pályafutását a nyugatnémet hírszerző szolgálatok igazgatójaként.

A felfedezés alátámasztja azt a korábbi beszámolót, amelyből kiderült, hogy az Egyesült Államok és Németország már 1958-ban ismerte Adolf Eichmann, az európai zsidóság megsemmisítését irányító SS-alezredes búvóhelyét. A nyilvánosságra került dokumentumok szerint az amerikai hírszerzés náci és japán háborús bűnösöket is rejtegetett és felhasznált hidegháborús kémszolgálatában.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár