Őrült uralkodók

A pollenek árulták el az agyagkatonák titkait

2007. február 1. 12:30

Kínai kutatóknak végre sikerült megoldani a lenyűgöző hadsereg készítésének egyik rejtélyét: kiderítették ugyanis, hogy a túlvilági terrakotta védelmet több helyen gyártották.

Több műhelyben készültek

Az i.e. 210-ben elhunyt Csin Si Huang-ti császárt, akinek nevéhez a Kínai Nagy Fal megépítése és az egységes birodalom megteremtése fűződik, 9-10 ezer fős agyagszobor-hadsereg kísérte a túlvilágra, amelynek kétezer darabból álló együttesére 1974-ben bukkantak rá a régészek. A terrakotta katonák, amelyek mindegyike egyedi arcvonásokkal és frizurával büszkélkedik, a síron túli világban voltak hivatottak gondoskodni a nagy uralkodó személyi biztonságáról. A harcosokkal együtt 500 cseréplovat és 130 harci szekeret találtak.

Forrás: EPA
A Kínai Tudományos Akadémia Botanikai Intézetében dolgozó kutatók érdekes kísérletbe fogtak: mintát gyűjtöttek a különböző szobrok anyagából, majd összetörték, és glicerinben feloldva elektronmikroszkóppal vizsgálták meg azokat. A különleges eljárással a kutatóknak 32 különböző pollenmintát sikerült azonosítaniuk.  Az emberi figurákon zsálya, fehér üröm, spenót, répafélék és más gyógynövények pollenje került elő, míg a lovakból vett minta pollenjei leginkább fenyőféléktől származtak.

"Már 2000 évvel ezelőtt is az agyagba kerülhetett a pollen a levegőből, még ha azt puszta szemmel nem is látták" - nyilatkozta a kutatást vezető Ya-Qin Hu a Discovery News-nak. Hu elmondása szerint a kiégetett agyagban a pollen a legtöbbször elpusztult, ám mivel a figurákat nem azonos hőmérsékleten és egyenletesen égették ki, így egyes helyeken zárványokban megmaradtak.

A kutatók a pollenanalízis alapján arra jutottak, hogy a lovakat minden bizonnyal a mauzóleum mellett, míg a harcosokat egy jelenleg még nem azonosított helyen készítették az európai vendégmunkásokkal kiegészített kivitelezők. A lovak a 150 kilogramm súlyú harcosokhoz képest nagyobbak (1,8 méter magas) és nehezebbek (200 kilogrammos) lettek, illetve kidolgozásuk is sokkal finomabb. A kutatók szerint ez annak köszönhető, hogy az ókori császári alvállalkozó rájöhetett: a kevesebb szállítás miatt egyszerűbb a nehezebb és törékenyebb szobrokat a közelben elkészíteni.

A kutatás eredményeit a Journal of Archaeological Science soron következő számában jelentetik majd meg.

2019. nyár: Őrült uralkodók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!