2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek
ITT támogathatsz bennünket

Klímaváltozás miatt ért véget az egyiptomi Óbirodalom

2007. január 12. 12:30

Skót kutatók legújabb vizsgálata szerint ókori klímaváltozás okozhatta az egyiptomi Óbirodalom bukását.

A skót St. Andrews Egyetem és a velszi Aberystwyth Egyetem kutatói szerint az ókori egyiptomiakat is drasztikusan érintette egy globális felmelegedés. Szerintük ugyanis a több száz évig, i.e. 2575 és 2150 között virágzó Óbirodalom rejtélyes pusztulása mögött is globális hőmérséklet emelkedés állhatott.

A történészek nem találtak megnyugtató választ arra, hogy miért ért véget Egyiptom óbirodalmi időszaka: egyesek szerint külső invázió, míg mások szerint belső viszály vezett a pusztuláshoz. A források beszámoltak egy komoly aszályról és az azt követő éhínségről is, ennek környezeti oka mostanáig ismeretlen volt.

A Tana-tó

A St. Andrews Egyetem és a Walesi Egyetem szakemberei először 2003-ban álltak elő az ókori klímaváltozás elméletével, majd ehhez a Nílus egyik forrásánál, az etiópiai Tana-tó mélyén kerestek bizonyítékot. A Tana-tó táplálja ugyanis a Kék Nílust, amely a szudáni Khartoumnál ömlik bele a Fehér Nílusba. A Nílus vízhozamának kétharmadát a Kék Nílus hozza, így az - ókori civilizáció kialakulását is segítő - évenkénti áradás leginkább az etióp hegység monszunesőiből táplálkozik.

A szakemberek a tófenék alá 25 méterre lefúrva 18 ezer évre visszamenőleg szereztek mintákat, majd azokat elemezve érdekes következtetésekre jutottak. A vizsgálatok során kiderült, hogy a tó nagyon könnyen áldozata lehet egy esetleges klímaváltozásnak. Így történt ez a legrégibb, 18 ezer éves minták idején is, amikor az utolsó jégkorszak végén a tó teljesen kiszáradt.

A 4200 éves mintákból az derült ki, hogy a globális felmelegedés hatására a tó szintje újra drasztikusan lecsökkent, így a Kék Nílus szinte semmilyen vízellátást nem kapott. Ekkor a Nílus áradásai alig pár évtized alatt szinte teljesen megszűntek, ettől pedig az egyiptomi gazdaság ment tönkre, pusztító éhséget okozva, amely nagyjából 200 évig tarthatott.

A kutatók reményei szerint az Afrika szívében fekvő tó múltjának részletes feltérképezésével megismerhetik az elmúlt évezredek eddig ismeretlen klimatikus változásait.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár