2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Eredményes évet zárt a kulturális örökségvédelem

2007. január 5. 08:00

Harminc százalékkal több üggyel foglalkozott 2006-ban a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) műtárgy-felügyeleti irodája, mint az előző évben.

Az iroda a múlt évben összesen mintegy kétezer ügyet rögzített a hatósági és hivatali eljárásokban, így a védetté nyilvánítás, a megszüntetés, az állami elővásárlás vagy a kiviteli engedélyezés terén. A 2004-ben megalakult iroda a napi munkában a tavalyi esztendő legnagyobb eredményének azt tartja, hogy a műtárgy-felügyeleti tevékenységet egyre szélesebb körben ismerték meg.

`Az év távlati szempontból nézve is legfontosabb eredménye a Kulturális Javak Bizottságának életre keltése volt` - olvasható az MTI-hez eljuttatott tájékoztatóban, amely szerint a májusban megalakult tanácsadó testület közösen képviseli a tudomány, a közgyűjtemények és a műkereskedelem érdekeit. A műtárgy-felügyeleti iroda tavaly 14 alkalommal élt a védett műtárgyak adás-vétele esetén érvényesíthető állami elővásárlási jogával: 9 múzeum és könyvtár gyűjteménye részére 25 egyedileg védett műtárgyat és 3 védett gyűjteményt vagy tárgyegyüttest szereztek meg, összesen 10 millió forint értékben.

Az összegzés szerint a kulturális javakkal kapcsolatos jogellenes tevékenységek elleni küzdelemben is eredményes évet könyvelhet el a szervezet: nemzetközileg is ritkaságszámba menő háromoldalú együttműködési megállapodást írtak alá az Országos Rendőr-főkapitánysággal, valamint a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságával.

A szervezet kitért arra, hogy vannak orvosolandó hiányosságok is: a korábban nagy számban, nem szakmai szempontok alapján védetté nyilvánított műtárgyállományt 2007-ben át kell értékelni, így több mint tízezer tárgyat feloldhatnának a védettség alól. `A jogszabály-módosítás terén sem sikerült ebben az évben komolyan előrelépnünk, a kiviteli engedélyezés egyszerűsítésére vonatkozó, általunk elkészített tervezetet a közgyűjtemények csak részben támogatták, így csupán csak néhány pontján tudtunk egyetértésre jutni` - áll a közleményben.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár