2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kiállítják 2006 örökségvédelmi eredményeit

2006. december 13. 08:45

A Mustra 2006 nevet viselő tárlat markánsan szemlélteti a hivatalban és az örökségvédelem területén végzett szerteágazó munkát, a kutatástól a hatósági határozatok megszületéséig és a megvalósuló helyreállításokig.

Immár négy éve annak, hogy a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal intézményei - a Műemlékek Állami Gondnoksága, az Állami Műemlékhelyreállítási és Restaurálási Központ, a Magyar Építészeti Múzeum, a Nemzeti Kegyeleti Bizottság - közreműködésével megrendezi évzáró kiállítását, a Mustrát, hogy bemutassa az eltelt esztendő legfontosabb műemlékes felújításait, rekonstrukcióit, régészeti feltárásait, műtárgyvédéseit, visszatekintsen lényeges szakmai eseményekre.

A kiállítás szervezői és létrehozói arra törekedtek, hogy a KÖH minden regionális irodája szerepeljen, ily módon országos képet tárva az érdeklődő elé. Mindezen túl kiemelt szerepet kapnak a határon túli magyar épített örökséggel kapcsolatos támogatások és szakmai programok. A végső pusztulástól megmentett templomok, műemlék épületek mellett, például Fülek és környékének elkészült építészeti és művészettörténeti értékleltára mutatja az e területen végzett munka sokszínűségét.

Ugyancsak erőssége a KÖH munkájának a védett műtárgyak, régészeti lelőhelyek és műemlékek körének folyamatos bővítése, azaz új értékek felkutatása és védettség alá helyezése. Örökségünk szerteágazó, sokoldalú értelmezésére is szolgál a Mustra 2006 kiállítás, nemcsak az épületek védelméről szól, hanem a többi között megújult orgonákról, víz alatti régészetről, műtárgyak védéséről és restaurálásáról, történelmi emlékhelyek felméréséről és síremlékek helyreállításáról, avatásáról is.

A kiállítás önálló egységében jelennek meg azok az információk, amelyek a sikeres, jellemzően EU-s pályázatokból eredő források (köztük a PHARE, az AVOP, a ROP) eredményes felhasználását jelzik. Így indulhatott el, vagy fejeződhetett be városok főterének, történeti magjának rekonstrukciója (például Baja - Fő tér, Székesfehérvár - Hiemer tömb, Kőszeg - Fő tér, Balatonfüred - Fürdőtelep). A szakmai összefogás szép példái láthatók azokon a tablókon, ahol a régészeti feltárás aprólékos munkáját az építészek látványos helyreállítási terve követi. És hogy folytatódjék a logikai sor, az építészek után érkeznek a tájépítészek, és a műemlék épület környezete is megújul (például: Szécsény történelmi városmagja és a várkert, Szikszó - a református templom kertje).

A kiállítás helyszíne: Örökség Galéria, Budapest, I. ker., Táncsics u. 1.
Megnyitó: december 15-én 13 órakor
A kiállítás látható 2007. február 25-ig, naponta 9-17 óráig

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár