2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Da Vinci és a webkettes forradalom: szenzációk és örökségvédelem 2006-ban

2006. december 29. 15:00

Kincsek és tolvajok

A kulturális örökségvédelem 2006-os nagy csatái közül kiemelkedik Peru és a Yale Egyetem, valamint Mexikó és Ausztria kűzdelme. Előkerült egy ellopott fejdísz és minden bizonnyal szebb, mint valaha. A Getty Museum kontra olaszok illetve görögök vitája is folyatódott, de a modern Mediciek ügye is további fejtörést okoz. A Seuso-ügy újabb fordulatot vett, hiszen az angol lord megint nem tudta elárvereztetni az ezüstöt, eközben a legjelesebb angol őstörténész is szakszerű vizsgálatot követelt. A görög uralkodó pénzzavarában eladta a családi ezüstöt. A magyar-orosz vita pedig azzal ért véget, hogy idén végre hazatértek a sárospataki könyvek, amit az érdeklődők a Nemzeti Múzeumban tekinthettek meg.

A műkincsrablás lett a bűnügyi toplista bronzérmese, s a lopott műkincseket ki is állították Budapesten, majd az év végén Rómában is láthatók voltak. Beszámoltunk az Ermitázs fosztogatásáról, majd arról, hogy dollármilliós vázlatokat loptak egy orosz levéltárból. Hiába került pont a híres Munch-ügy végére, a képek maradandóan károsodtak. A Goya-kép elrablói pedig nem jártak valami nagy sikerrel. Hollandiában kiállítással keresték az elkobzott műalkotások tulajdonosait. Világhírű kiállítással emlékeztünk Luxemburgi Zsigmondra: a 100 éves Szépművészeti Múzeum nemzetközi tárlatán csillogó aranyak és díszes kódexek idézték fel az egykori uralkodó mindennapjait.

Dzsingisz kán öröksége a világot járja, és 2007 áprilisában Budapestre költözik. Baktria aranyát azonban hiába várjuk, nem valószínű, hogy hozzánk is ellátogat. Egyelőre a szintén világkörüli úton lévő lussinói bronzszobrot sem várjuk.





A pusztuló műemlékek sorában idén a Kaukázus legrégibb keresztény temetője vezet, bár hasonlóan sokkoló, hogy véletlenül leverték a pécsi reneszánszt falfestménytGdansk legrégibb temploma a tűzben veszett oda, az ír régészet pedig az összeomlás szélére került. Akinek ez nem elég, jó ha tudja, a csinghsziani pagoda is egyre csak ferdébb.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár