2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Da Vinci és a webkettes forradalom: szenzációk és örökségvédelem 2006-ban

2006. december 29. 15:00

Digitalizált örökség

Az év első napjaiban bemutattuk, hogy a brit városok öröksége felkerül a webre, hamar kiderült azonban, hogy a magyar audiovizuális örökséget és a román közkönyvtárakat is digitalizálják, noha a folyamat egyelőre gyerekbetegségekkel küzd. Az is kiderült, hogy az 1956-os Intézet netes tartalomközlése lett a legjobb európai médiatermék.

Idén a legnagyobb webes óriás sem pihent: a Google előbb egy római villa megtalálásában segített, majd történelmi filmtárat indított, végül pedig lehetővé tette az elmúlt 200 év híreiben történő keresgélést.

Bár kiderült, hogy az antik könyvek korát géntechnológiával is meg lehet határozni, talán még izgalmasabb volt az a hír, amely szerint az Utolsó Ítélet könyve is online böngészhető lett. Ez persze mind eltörpül a Smithsonian egyedülálló archívumának digitalizálása mellett. A fotók után bemutattuk a Leonardo-évfordulón létrehozott honlapot, ahol egy csokorba gyűjtve szerepelnek a reneszánsz polihisztorral kapcsolatos rendezvények. Persze Mátyás király virtuális Corvinái sem feledtetik azt, hogy a sok egyes és nulla között néha jólesik konferencián megosztani másokkal az összegyűjtött információkat rendező elveket.

Arról is beszámoltunk, hogy Peking is a virtuális valóság része lehet, ami szervesen kiegészítheti majd Afrika digitalizált örökségét is. Virtuálisan látogatható Tolkien városa, Machu Picchu, sőt még a zirci apátság is felkereshető az elektronikus múltban. Hol van már a sztereófényképek dicső kora!



Akit nem tántorított el egy jéghegy sem, az felfedezhette előbb a Titanic utaslistáját, majd az amerikai bevándorlók jegyzékeit, ahogy a Darwin-életmű és Che Guevara naplója is egy az egyben felkerült a világhálóra. Akinek pedig ez sem elég, az Mozartot dirigálhat online kottákból, olvasgathat webes petíciókat, művelődéstörténeti podcastokkal kalandozhat, vagy elmerenghet azon is, hogy milyen jövőt kínál a régészek számára a webkettes forradalom.

Bemutattuk, hogy az 1956-os hírügynökségi anyagok online verziója mellett az 1956-os jogszabályok is interneten böngészhetők, és aki akarta, az az erdélyi könyvtárak katalógusára is rábukkanhatott netes kalandozásai közben.

Idén mozgóképes szekcióval is elkápráztattuk a történelem rajongóit: látogatóink nézhettek Holdraszállást, náci propagandafilmet, éneklő Hitlert, megfejtett Hitlert, lelőtt Kennedyt, kirakatot bámuló Audrey Hepburnt, lanton játszó Stinget, bohém Mária Antóniát, pánikoló tömeget, híradó-forradalmat, épülő betonszarkofágot és maja apokalipszist.

Mi volt a legnagyobb szenzáció 2006-ban az Ön számára? Ezt itt megírhatja nekünk!

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár