2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Régészek rombolják le az egyiptomi falut

2006. december 6. 11:45

Hat évtizednyi halasztás után megszületett a döntés Egyiptomban: a Luxorhoz közeli Kurna település lakóit kiköltöztetik otthonaikból.

Az egyiptomi kormányzat ünnepélyes keretek közt jelentette be, hogy 3200 családot költöztetnek el Kurnából az onnan 5 kilométerre található Tarefben épülő lakóparkba. A bejelentés után tartott rendezvényen megjelentek az első bulldózerek is, és leromboltak négy lakatlan házat.

Forrás: EPA
A település az első európaiak megjelenésével épült fel a 18. század végén, és főként az ásatásokon dolgozó munkások lakták. A kormányzat a második világháború óta próbálta megoldani ezt a költöztetést, ám a tárgyalások eddig mindig elakadtak. A régészek szerint a lakosság kitelepítésére a sírok védelme miatt volt szükség, hiszen azokat szerintük az utóbbi időben egyre gyakrabban fosztogatták.

Forrás: EPA

Kincseket rejt a föld mélye

A legtöbb lakó a közeli Királyok Völgye idegenforgalmából él, és szerintük egy költözéssel elesnének ettől a jövedelemtől, ráadásul az új lakások túl kicsik. Sokan azonban mostanra belefáradtak a tiltakozásba, és inkább költöznek. Mások épp a középkori életkörülményekbe fáradtak bele: az ókori sírok védelme érdekében a hatóságok már eddig is megtiltották, hogy csatornáztassák a települést, és további épületeket húzzanak fel.

Forrás: EPA
Rania Yusuf, az Egyiptomi Régiségek Főtanácsának luxori képviselője szerint a családok nem ellenkeztek a költözés ellen. A szervezet vezetője, Zahi Hawass élete álmának nevezte a település régészet számára történő megkaparintását, ugyanis szerinte a hely tele van rejtett kincsekkel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár