2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újabb érintetlen sír a Királyok Völgyében

2006. augusztus 11. 12:30

Alig pár hónap telt el azóta, hogy 80 év után először találtak érintetlen sírt a Luxorhoz közeli Királyok Völgyében, a régészek és egyiptológusok most úgy tűnik újabb kamrára leltek Tutanhamon sírjától pár méterre.

Tutanhamon anyja vagy Nofretiti?

Radarképen a KV-64-es anomália
(www.valleyofthekings.org)

A királyi család valamelyik nőtagját rejtheti egy eddig feltáratlan sírkamra. Az Amarna Royal Tombs Project igazgatója, Nicholas Reeves szerint az idén februárban Tutanhamon sírjától pár méterre talált, KV-63 nevet viselő sír mellett egy újabb (KV-64-es) sírkamra található.

A szakember elmondta, hogy 2000-ben egy radarvizsgálat során "két különös anomáliára" bukkantak a Völgyben. Az első vizsgálatába bevonták a memphisi egyetem munkatársait is, és segítségükkel feltárták a Tutanhamon sírjától pár méterre található KV-63-as sírkamrát. A sír megnyitása azonban csalódást okozott, mert nem rejtett a Tutanhamonéhoz fogható leleteket, bár tudományos jelentősége kétségbevonhatatlan.

Most a másik anomálián a sor, de az egyiptomi régészeti hivatal egyelőre nem tervezi annak feltárását. "Számukra a 63-as is még évekig adhat munkát, nem fogják egy újabb ásatással bonyolítani az életüket" - jegyezte meg Reeves szarkasztikusan.

A régészek reményeit nem érdemes szenzációhajhász módon tálalni - fejtegette Reeves -, hiszen könnyen lehet, hogy végül semmi érték nem kerül napvilágra a KV-64-ből. Legutóbb a tévékamerák előtt felnyitott KV-63 sírból előkerülő egyiptomi kincsek valóban inkább csalódást keltettek.

A KV-63-as sírkamra ugyanakkor a legnagyobb fegyvertény a további kutatások mellett érvelőknek. Reeves szerint ez így volt Howard Carter idejében is: az 1922 előtti években a régészek és szakemberek hasonlóan gondolkodtak, mint a KV-63 megtalálása előtt, azaz egyikük se hitte volna, hogy van még érintetlen sír a Királyok Völgyében. A KV-62 elnevezésű, Tutanhamont rejtő sírt alig pár méterre VI. Ramszesz korábban már feltárt sírjától találták meg.

A szakemberek azért sem sürgetik a további feltárást, mert nem szeretnék, ha kincsvadászattá válna az új sír megtalálása, s szeretnék elkerülni a KV-63-as sír körüli felhajtáshoz hasonló vitákat is. Szerintük ugyanis csakis egy gondosan megalapozott, megfelelő tudományos háttérrel bíró, és a média nyomásának ellenállni képes expedícióval kezdenének hozzá az újabb sírok kereséséhez.

Tutanhamon anyja vagy Nofretiti? Ön mit gondol, mit találnak majd az új sírban? Itt megírhatja nekünk!

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár